Verkiezing OCMW-raad in tien West-Vlaamse gemeenten nietig verklaard

Redactie KW

In 10 gemeenten in West-Vlaanderen is de verkiezing van de OCMW-raad gedeeltelijk nietig verklaard. Dat heeft de raad voor verkiezingsbetwistingen beslist.

De uitspraak van de raad voor verkiezingsbetwistingen van West-Vlaanderen viel vanmorgen. Niet na klachten, maar op basis van eigen onderzoek. Door die beslissing verliezen sommige OCMW-raadsleden wellicht hun mandaat en kan de plaats worden ingenomen door iemand van een andere partij. De fout gebeurde telkens bij het indienen van de voordrachtsakte. Daarin moet zowel een vrouw als man worden vermeld met een opvolger. Sommige partijen verloren dat uit het oog.

Verrassend veel fouten

Er gebeurden ondermeer fouten bij sommige kandidaten in Ardooie, Brugge, Lendelede, Mesen en Middelkerke. Ook moeten er telkens opvolgers worden vermeld. Daar gingen kandidaten van Bredene, Ichtegem, Lichervelde, Wervik en Zonnebeke in de fout.

“Het verrast ons ook dat er zoveel gemeenten zijn bij betrokken,” zegt Vicky Boerjan van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. “Ik kan alleen maar zeggen dat het ocmw-decreet duidelijk is en dat ook het eerste blad van het invulformulier duidelijk vastlegt waar men moet op letten.”

Een OCMW-raad kan hierdoor zelfs een totaal nieuwe meerderheid krijgen. Tegen de uitspraak is nog acht dagen beroep mogelijk bij de Raad van State.

(JV/KV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier