Verkeersveilige dag vol controles

Redactie KW

In Oost- en West-Vlaanderen zijn er de hele dag verkeerscontroles op snelheid, vrachtvervoer en alcoholcontroles. Het is vandaag dertien jaar geleden dat er tien doden vielen bij een grote kettingbotsing op de E17 in Nazareth. Er waren ook 56 gewonden, in totaal waren er 200 auto’s bij betrokken. Sindsdien is er elk jaar op 27 februari een verkeersveilige dag in de twee provincies. Alle lokale politiezones en de wegpolitie nemen deel.

“Ondanks preventieve maatregelen, infrastructurele aanpassingen en verkeersonderwijs zijn gerichte verkeerscontroles nog steeds de meest efficiënte maatregel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen”, zegt onze gouverneur Paul Breyne. “De
belangrijkste gevaren blijven immers onaangepaste snelheid, rijden onder invloed, door het rode licht rijden, slechte veiligheidsuitrusting en zwaar vervoer.”

De politie controleert op de verkeersveilige dag zowel auto- als vrachtwagenbestuurders op snelheid en zwaar vervoer. Vrachtwagens zijn minder betrokken bij ongevallen dan auto’s, maar de impact van de ongevallen is wel groter. Oorzaken van zware ongevallen met vrachtwagens zijn vermoeidheidsverschijnselen, het opgejaagd voelen als chauffeur,
overlading en alcohol.

Een andere oorzaak van ongevallen is overdreven of onaangepaste snelheid. Uit cijfers van de eerste helft van 2008 blijkt dat 0,57% van de bestuurders meer dan 10 kilometer per uur sneller rijdt dan toegelaten is. Dat is een stijging in vergelijking met 2007. “Als je 5 procent trager rijdt, dan neemt het aantal ongevallen met gewonden met liefst 15 procent af”, zegt Breyne. “Het aantal verkeersdoden daalt zelfs met 25 procent. Dit wijst erop dat we de snelheidscontroles moeten blijven volhouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier