Verkeersslachtoffer uit Vichte vormt Frans paardenmekka om tot revalidatiecenter

Redactie KW

Opmerkelijk initiatief van een verkeersslachtoffer voor lotgenoten : paardencoach Anke Santens, afkomstig uit Vichte, vormt haar gespecialiseerd hippisch centrum in de Franse Auvergne voor vijf maanden om tot een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers met nek- en rugklachten.

Anke Santens hield zware nekklachten over aan een zwaar verkeersongeval vorig jaar. Doordat haar hoofd bij een bruusk remmanoeuvre keihard van voren naar achteren werd geslagen, scheurden de ligamenten tussen enkele nekwervels. “Probleem is dat die nooit meer aan elkaar groeien, wat betekent dat ik nog lange tijd invalide kan blijven.”

Geen gewichten heffen

Een bijzonder zware domper voor Anke, omdat ze zich pas in een Frans paardenavontuur op een domein van twintig hectare had gestort. „Op vandaag, veertien maanden na het ongeval, kan ik niets opheffen dat meer weegt dan vijf kilogram. Ik ondervind vaak migraineaanvallen en concentratiemoeilijkheden, word ‘s nachts wakker van de pijn in mijn nek.”

Verzekeraar doet moeilijk

Haar aanvraag in een revalidatieziekenhuis werd geweigerd en op de koop toe doet de verzekeringsmaatschappij moeilijk. Een privé-instelling kan ze niet betalen. “En op 600 km van huis kan ik niet constant op de hulp van familie en vrienden rekenen.” Ook de lange ritten naar een gespecialiseerde kinesist begonnen er te veel aan te worden. Daarom nam Anke de drastische beslissing om haar paardencoachingcentrum in het dorpje Montmarault, gelegen in de Auvergne in het hart van Frankrijk, om te vormen tot een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers met nek- en rugklachten. Twaalf lotgenoten kunnen er tussen 15 december en 15 mei van volgend jaar terecht voor verzorging ‘aan huis’ en een oase van rust.

(TVW, GF)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier