Verkeersslachtoffer Anja Depoortere trekt naar scholen als getuige

Redactie KW

Sinds vorig jaar trekt Anja Depoortere, samen met haar moeder naar scholen als verkeersgetuige. Anja vertelt er het verhaal van het ongeval dat twaalf jaar geleden gebeurde. Anja reed mee met een chauffeur die een glas teveel ophad. Door de combinatie van alcohol en snelheid, miste de chauffeur een bocht in de Beverenstraat.

“Ik had het liever anders gehad en ik kan mijn eigen situatie maar zeer moeilijk aanvaarden, maar toch vind ik het belangrijk dat jongeren mijn verhaal horen”, steekt Anja van wal. “Ze kunnen niet voorzichtig genoeg zijn en moeten goed nadenken hoe ze zelf achter het stuur zitten, of met wie ze meerijden!”

Anja : “De gevolgen zijn voor het leven.”

Martine, Anja’s moeder, doorbreekt de stilte en vervolgt: ” De auto is inderdaad het moordwapen van deze tijd. Wie rijdt, is gewapend! Anja had zeven verschillende breuken en een zwaar hersentrauma. Pas na drie weken coma werd ze terug ‘ wakker’. “Ze had de grootste klap op haar hersenstam gekregen, ze wist alles, maar ze kon niet de minste beweging uitvoeren, ook niet meer spreken. Anja heeft met haar sterke wil een lange weg afgelegd, traag maar zeker. Ze heeft alles, maar dan ook alles opnieuw moeten leren.”

Nooit moed opgeven

“Ik heb een jaar lang niet kunnen spreken, ik moest tonen op een kaart waar de letters van het alfabet opstonden. En nu kan ik weer schrijven,” almdus Anja. “Het was een kwestie nooit de moed opgeven!” Dat is ook de boodschap die de jongeren in de scholen meekrijgen. Het verhaal laat telkens een diepe indruk na” …

(GVDO)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier