Wijnendale krijgt een nieuwe straat

In de Camiel Meysmanstraat in Wijnendale links schepen Eddy De Ketelaere en rechts werkcoördinator Pol Ingelbrecht. © Foto JS
Johan Sabbe

Acht jaar na de renovatie van het eerste deel wordt in Wijnendale nu ook het tweede deel van de Camiel Meysmanstraat heraangelegd. Het netbedrijf Infrax is intussen al met de voorbereidende werkzaamheden van start gegaan.

Het is de bedoeling dat Infrax de nutsleidingen die zich nu nog bovengronds bevinden, ondergronds zal brengen. Voorts wordt de openbare verlichting vernieuwd. Er komen nieuwe palen en armaturen.

Snelheidsbeperking

Eenmaal Infrax met zijn werkzaamheden klaar is – vermoedelijk tegen het paasweekend eind maart – kan de technische dienst van de stad in actie schieten voor de eigenlijke heraanleg van het straatdeel tussen de Kloosterstraat en de Steenstraat. “De plannen doen sterk aan die van het eerste deel tussen de Wijnendalestraat en de Kloosterstraat denken”, zegt schepen van Openbare Werken Eddy De Ketelaere. “Het ontwerp zet in op aandacht voor de voetgangers, maar ook voor het parkeren en vooral voor de veiligheid in de straat. Een asverschuiving in de weg moet de geldende snelheidsbeperking afdwingen. In het eerste deel is dat alvast goed gelukt.”

Eind juni alles klaar

Tijdens de heraanleg wordt de straat onderbroken voor het doorgaande verkeer. “We zullen de werf in twee fasen opdelen”, vervolgt schepen De Ketelaere. “Op die manier zullen de bewoners maar beperkte hinder ondervinden inzake de bereikbaarheid. We hebben hen recent tijdens een infovergadering op de hoogte gebracht van het project en de timing. We gaan ervan uit dat we om en bij de drie maanden nodig zullen hebben om alles netjes af te werken. We willen dat de aanleg degelijk verloopt en dan is kunst- en vliegwerk uit den boze. Eind juni zou Wijnendale over een nagelnieuwe Camiel Meysmanstraat moeten beschikken. Werkcoördinator Pol Ingelbrecht zal de heraanleg mee opvolgen en leiden.”

Trottoirs en parking

Toen het eerste deel van de straat begin 2010 vernieuwd werd, was er vooraf discussie gerezen over de trottoirs. Aanvankelijk zou er maar langs één kant een trottoir aangelegd worden, maar daar waren enkele bewoners allesbehalve gelukkig mee. Uiteindelijk werd de toestand ter plaatse nog eens opgemeten en grondig herbekeken en bleek er toch een trottoir langs beide straatzijden mogelijk te zijn. En dus werden de toenmalige plannen in die zin bijgespijkerd.

“Ook nu hebben we goed over de trottoirs nagedacht”, zegt Eddy De Ketelaere. “Komende vanaf de Kloosterstraat zal er aan de linkerkant een doorlopend trottoir gerealiseerd worden en dit in één trek tot aan de Steenstraat. Langs de rechterkant wordt het een afwisseling van nu eens trottoir, dan weer parkeerstroken of een stukje groenzone. We zijn daarover met de bewoners in overleg getreden. Ik ben ervan overtuigd dat het resultaat heel mooi zal zijn en dat iedereen er zich in zal kunnen vinden. Nogal wat bewoners vinden dat er te snel gereden wordt in de Camiel Meysmanstraat, maar dankzij de voorziene asverschuiving zou dat straks voorgoed verleden tijd moeten zijn.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier