Wijlen burgemeester Dirk Bisschop was een voorloper

In oktober 2011 onthulde burgemeester Bissschop samen met gouverneur Paul Breyne. © SR
Redactie KW

De burgervader van Damme liet in 2011 al de maximum snelheid in de gemeente verminderen.

Wijlen burgemeester Dirk Bisschop van Damme was de eerste burgemeester in Vlaanderen die de snelheid op het hele grondgebied van 90 naar 70 kilometer per uur verlaagde. In oktober 2011 onthulde hij samen met gouverneur Paul Breyne langs de Gentsesteenweg vlakbij het ziekenhuis in Sijsele het eerste nieuwe verkeersbord dat de maximumsnelheid aangaf. Meteen wisten alle autobestuurders : 70 km per uur is de limiet in Damme.

Drie snelheidszones

Met de maatregel wilde het stadsbestuur de fietsers beschermen langs de smalle landelijke wegen. “De stijgende intensiteit van zowel fiets- als autoverkeer was niet meer verenigbaar met het handhaven van de wettelijke basissnelheid van 90 kilometer per uur buiten de bebouwde kom”, motiveerde Dirk Bisschop, die voor slechts drie snelheidszones opteerde : 30 km/uur in woonwijken, 50 in de bebouwde kom en 70 elders.

Op 1 mei 2014 zou de 59-jarige burgemeester ironisch genoeg het leven laten bij een verkeersongeval langs de Weststraat in Vivenkapelle. Zijn vriendin Inge Van den Hecke, met wie hij op 5 mei in het huwelijksbootje zou stappen, overleed later in het ziekenhuis.

(SR)