West-Vlaams gouverneur Decaluwé waarschuwt voor modder op de weg

14/09/16 om 19:05 - Bijgewerkt om 19:05

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil het aantal ongevallen die te wijten zijn aan modder op de weg terugdringen.

West-Vlaams gouverneur Decaluwé waarschuwt voor modder op de weg

Bemodderde rijbanen zijn een terugkerend fenomeen in het najaar door het vuil dat door de tractoren op de wegen terechtkomt. Decaluwé stelde daarom de campagne "Modder op de weg", die al bestaat van 2002, woensdag voor op De Beekhoeve van Rino Vervaeke in Tielt. Met 303 landbouwbedrijven is die stad perfect geplaatst om de start van de campagne mee te onderstrepen en te promoten.

Meer ongevallen, meer meldingen

In 2015 vielen 72 verkeersdoden en raakten 6.520 personen zwaar of licht gewond op West-Vlaamse wegen. Een aantal van die dodelijke ongevallen kan worden toegeschreven aan bemodderde of vuile rijbanen. Vorig jaar waren er 16 ongevallen die te wijten waren aan bevuilde wegen. In 2014 waren dat er maar 10. Ook het aantal meldingen over vuile wegen steeg opnieuw, van 100 in 2014 naar 190 in 2015. "Stijgende cijfers, maar in vergelijking met de periode voor 2014 blijft de trend toch dalend", aldus Decaluwé.

Toch wil de gouverneur niet op zijn lauweren rusten en deed hij opnieuw een oproep aan gemeenten en landbouwbedrijven om deel te nemen aan de campagne. 57 van 64 West-Vlaamse gemeenten werken mee. Dat is het hoogste aantal ooit. Er doen ook ruim 1.000 landbouwbedrijven mee. Gemeenten kunnen infoavonden organiseren of een infoloket oprichten waar landbouwers terecht kunnen voor specifieke signalisatieborden.

Tiental processen-verbaal in 2015

Landbouwers engageren zich dan weer om bevuilde wegen zo snel mogelijk weer schoon te vegen. Wie dat niet doet, riskeert een proces-verbaal. Zo werden er vorig jaar een tiental opgesteld. Tegelijkertijd vraagt Decaluwé ook hoffelijkheid van de bestuurders en rekent hij op aangepast rijgedrag als de wegen er modderig bij liggen.

De actie loopt nog 31 december.

(Belga/RDV - Foto RDV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!