Wegenwerken over 1 kilometer langs N8 in Hoogstade: 20 kilometer omrijden

Redactie KW

Woensdag is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met werkzaamheden aan de N8 in Hoogstade, deelgemeente van Alveringem.

Vooral de omleiding doet wenkbrauwen fronsen want voor een kilometer werken voorziet Wegen en Verkeer een omleiding van liefst 20 kilometer.

In Hoogstade is het Agentschap gestart met herstellingswerken. Twee dagen later dan voorzien, want er waren nog werkzaamheden bezig op de omleidingsweg die het AWV uitstippelde. Dat hoeft niet te verwonderen want de omleiding bedraagt maar liefst 20 kilometer, terwijl de werken amper lopen over een traject van een kilometer, maar wel baanbreed, inclusief fietspaden.

Wie van Ieper naar Veurne wil moet na Elzendamme de N8 verlaten en via Lo-Reninge tot in Oudekapelle rijden, op een boogscheut van Diksmuide. Pas daar voorziet de omleiding de terugtocht naar de N8 via Fortem en Alveringem. Wie van Veurne naar Ieper wil moet die omleiding ook volgen.

Veel alternatieve wegen zijn er niet in de buurt, vandaar de grote omleiding via de andere gewestwegen. Werkgeversorganisatie Voka vindt het niet kunnen dat al het autoverkeer en veel zwaar vervoer, mits de N8 de belangrijkste schakel is tussen Ieper en de Westkust, door alle kleine dorpskernen moet, bovendien op wegen die daarvoor niet geschikt zijn. De werken zullen ongeveer een maand in beslag nemen.

Al jaren smeken belangengroepen en werkgeversorganisaties om werk te maken van een grondige aanpak van de N8, onder meer met een vernieuwd wegdek en een gescheiden fietspad. Onlangs was er ook heel wat protest toen de maximumsnelheid herleid werd tot 70 km/u. De regio vindt dat de Westhoek verder afgesneden wordt van het binnenland.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier