Wegblokkade aan grensovergang in Rekkem voorbij

09/06/16 om 16:58 - Bijgewerkt om 17:18

Aan de grensovergang van Rekkem hebben Franse vakbonden en studentenverenigingen donderdagmiddag de E17 volledig geblokkeerd. Ook het Belgische ABVV steunde de wegblokkade. Rond 17 uur staakten de betogers hun actie, al blijft het stapvoets aanschuiven.

Wegblokkade aan grensovergang in Rekkem voorbij

Ook de Belgische socialistische vakbond ABVV protesteert mee met haar Franse collega's. © BELGA

Vanuit Frankrijk, in de richting van België was er geen verkeer meer. Franse politiediensten sloten de autostrade volledig af en het verkeer werd er omgeleid. Aan Belgische zijde was de snelweg afgesloten aan de wisselaar in Aalbeke, maar heel wat bestuurders tussen de wisselaar en de grenspost stonden al die tijd vast. Zij werden slechts met mondjesmaat doorgelaten door de ongeveer 150 militanten en studenten. Andere bestuurders die richting Frankrijk reden, werden omgeleid via Doornik.

De bonden protesteren tegen de Franse arbeidswet. "Maar er zijn heel wat gelijkenissen met onze wet-Peeters", zegt Erik Van Deursen, provinciaal secretaris van het ABVV, die daarom op de uitnodiging van de Fransen inging om mee te protesteren. "Zij zullen hetzelfde doen op 24 juni, tijdens onze acties."

De bonden bestempelen de grenspost van Rekkem als een symbolische plaats, met een effectieve slagkracht om hun stem te laten horen. Veel bestuurders hebben begrip voor de actie die mogelijk nog een herhaling krijgt. Voor de betogers is de actie meer dan geslaagd. Ze verliep zonder incidenten.

Volgens Peter Bruyninckx van het Vlaams verkeercentrum is de grensovergang iets voor 17 uur opnieuw opengegaan. Er staat wel nog altijd een file van dik 8 kilometer.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!