Weer actie voor veiliger schoolomgeving in Kortrijk

Redactie KW

Het oudercomité van basisschool Sint-Theresia in Kortrijk voerde woensdagmorgen opnieuw actie. Dit keer met superhelden. “Want kinderen moeten superhelden zijn om te durven oversteken op de Oudenaardsesteenweg richting hun school”, klinkt het bij de actievoerende ouders.

Sinds de verkeersactie van 24 januari waarin er gevraagd werd naar een gemachtigd opzichter en een veiligere schoolomgeving ondervond de school nog geen verschil. Er was eind oktober al een overleg met de burgemeester en schepen van Mobililteit Axel Weydts. “Toen we hoorden dat extra verlichting en vluchtheuvels aan het brede zebrapad niet mogelijk waren, zouden er na een maand een oplossing komen. Omdat er na drie maanden nog niets uit de bus gekomen was, organiseerden we een eerste stiptheidsactie. Blijkbaar meende de burgemeester het toen hij zei ‘als jullie acties ondernemen dan is dat jullie goed recht maar dan kunnen we niks meer doen.’ Sedert onze vorige actie zien we ook de drie beschikbare agenten niet meer!”

Superhelden

Ondertussen was er al heel wat mailverkeer tussen schepen Axel Weydts en het Vlaams Gewest. “We vernamen dat er zogenaamde B-flashes zouden geplaatst worden maar we willen dat de situatie grondig aangepakt wordt”, luidt het bij het oudercomité. “Het zebrapad beter verlichten kan blijkbaar niet maar enkel grondverlichting bij zebrapaden is voor ons geen optie, want de knipperlichtjes kunnen ervoor zorgen dat personen die oversteken niet gezien worden.”

“Je moet een superheld zijn om de Oudenaardsesteenweg over te steken” Oudercomité

Omdat er nog geen veranderingen merkbaar zijn, werd er opnieuw een actie gepland. Het thema dit keer was superhelden. De kinderen kwamen in superheld verkleed naar school, omdat ze vonden dat je een superheld moet zijn om de Oudenaardsesteenweg aan de school veilig over te steken.

De actie kon op begrip rekenen, maar ook sommige (groot)ouders waren niet opgezet met de actie. Ze vonden dat het verkeer te lang onnodig opgehouden werd door onnodig alle kinderen van kleuter en lagere school tijdens de actie te laten oversteken, terwijl ze al op school waren. Eén van de tegenstanders sprak de initiatiefnemers aan dat ze maar moesten zorgen voor iemand die de kinderen oversteekt, terwijl dit nu net één van de vragen van de ouders was.

Groen steunt de actie

Weer actie voor veiliger schoolomgeving in Kortrijk

Twee Groen-mandatarissen uit de gemeenteraad waren tijdens de actie aanwezig ter ondersteuning van de ouders en de school. “Vanuit Groen willen we aandringen bij de stad om – zolang er geen gemachtigd opzichter gevonden wordt – een politieagent te voorzien om ‘s morgens en ‘s middags een half uur de veiligheid van de kinderen te garanderen. Het is te gemakkelijk voor de stad om het probleem bij de school en het gewest te leggen. Als de stad dit wil, kan die wel degelijk meewerken aan een oplossing. De stadscoalitie doet zichzelf graag voor als verdediger van de (verkeers)veiligheid. Wel dat ze dan de daad bij het woord voegen: meer blauw op straat. Hier in dit dossier heel graag zelfs!”

“Er komen verkeersborden met knipperlichten” Schepen Axel Weydts

Ook schepen Axel Weydts was aanwezig op de actie. “We botsen hier op onze limieten omdat we op een gewestweg zitten“, zegt hij. “Een tijd geleden stelde ik officieel de vraag aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om de signalisatie van het zebrapad beter aan te pakken en met succes. Men is bereid de verkeersborden die een oversteekplaats voor voetgangers aangeven met knipperlichten uit te rusten. Het oudercomité, de directie en ikzelf zijn AWV daar heel dankbaar voor.”

Gemachtigd opzichter absolute prioriteit

Stad, school en ouders zijn het erover eens dat een gemachtigd opzichter absolute prioriteit is. “De school vond nog niemand en wij hebben via onder meer de vrijwilligersdatabank van het OCMW gezocht naar mogelijke kandidaten. In de volgende editie van de stadskrant zal een oproep staan naar een gemachtigd opzichter. We starten ook een online campagne via sociale media.”

https://www.youtube.com/watch?v=jM2E4UsVg9Q

Dat er daar in afwachting van een gemachtigd opzichter altijd iemand van de politie moet staan vindt de schepen te kort door de bocht. “Als de politie permanent iemand aan Sint-Theresia moet plaatsen, moet een ander gevaarlijk punt het zonder politie doen. Daarom doet politie regelmatig controles aan de school, zowel in burger als in uniform.”

Wie kandidaat is om gemachtigd opzichter te worden, mag zich melden via 1777.

(EDB-foto’s EDB)

(EDB – foto’s en video EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier