Waar en wanneer wordt er dit jaar gewerkt op onze snelwegen: een overzicht

06/02/15 om 18:20 - Bijgewerkt om 18:20

Bron: Kw

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) trekt zowat 55 miljoen euro uit voor 28 grote werven op de Vlaamse snelwegen dit jaar. In totaal wordt 167 kilometer snelweg aangepakt. Heel wat van die werven liggen in West-Vlaanderen. Een overzicht.

Waar en wanneer wordt er dit jaar gewerkt op onze snelwegen: een overzicht

Dit jaar zullen er meer werven zijn, maar over het algemeen kleiner dan de voorbije jaren. Vorig jaar werd nog zowat 70 à 80 miljoen euro geïnvesteerd in werken op de snelwegen. In de volgende jaren zal de focus verlegd worden van snel- naar gewestwegen. Weyts gaat dit jaar in eerste instantie focussen op woon-werkverkeer. "Omdat elke euro die we daarin investeren, het grootste effect heeft voor mens en economie."

De verschillende locaties op een rijtje

Zoals op het plannetje te zien worden er ook elders in onze provincie nog werken uitgevoerd. Dat is het geval op de E40 tussen Oostduinkerke en Veurne richting Frankrijk (cijfer 3, in het najaar), op de A19 tussen Menen en Zonnebeke in beide richtingen (4, overdag in maart-april), op de E40 tussen Aalter en Beernem in beide richtingen (6) en tussen Loppem en Jabbeke in beide richtingen (8, in april) en tussen Middelkerke en Nieuwpoort richting Frankrijk (11, half mei tot eind juni), op de E17 ter hoogte van Menen in beide richtingen (15), op de E403 ter hoogte van Kortrijk in beide richtingen (16, twee weken in juni), op de A19 tussen Kortrijk en Menen richting Ieper (19, juli-augustus), op de E17 tussen Waregem en Kruishoutem in de richting van Antwerpen (20, begin juli, 32 kalenderdagen) en op de E403 tussen Torhout en Lichtervelde in beide richtingen (najaar 2015, voorjaar 2016).

Aan de grensovergang in Rekkem wordt de weg, die nu nog een licht bochtig parcours langs de weggehaalde douaneposten volgt, rechtgetrokken. Dat is voorzien van begin mei tot begin juni.

Zo weinig mogelijk hinder

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil de hinder van de komende werken zo minimaal mogelijk houden door nachtwerk, volcontinu te werken en werven in vakantieperiodes te plannen.

De minister waarschuwt alvast dat er dit jaar streng toegezien zal worden opdat automobilisten hun snelheid aanpassen aan de werken. Op minstens twintig locaties wordt een mobiele flitspaal ingezet. "Tijdens de werken gebeuren nog te veel ongevallen", aldus Ben Weyts. "Wegenwerken betekent snelheid aanpassen, we gaan daar streng op toezien."

(Belga/FJA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!