‘Vooroorlogse’ fietsenstalling aan station Kortrijk baadt binnenkort in het groen

Een simulatie van de groenere fietsenstallingen. © Stad Kortrijk
Redactie KW

In april 2017 maakte de parking op het Stationsplein plaats voor een grote overdekte fietsenstalling. Over het uitzicht van die fietsstelplaats was wat discussie in de buurt, al wil de stad met een groenscherm rond de stallingen aan de grieven tegemoet komen.

Het middenplein van het Stationsplein als fietsenstalling was de enige mogelijke maar ook een voor de hand liggende locatie ter vervanging van de oude fietsenstalling aan de voormalige bushaltes. “De stallingen bieden plaats aan een duizendtal fietsen en staan vlak aan het station”, klinkt het bij stad Kortrijk. “Het is daarnaast een uithangbord ter promotie van de fiets als vervoermiddel. Deze fietsenstallingen bieden de fietser veel comfort. Het grootste voordeel is dat de stallingen nu geconcentreerd zijn.”

Over het uitzicht kwam er wat reactie uit de buurt. “Voor sommigen primeert het comfort. Voor anderen voelt het te koel aan en ontbreekt er sfeer. Er kwamen vragen van bewoners voor meer groen.” Kortrijk brengt daarom nog dit jaar een groenscherm van elzen en hertshooi rond de stallingen aanbrengen. Landschapsarchitect Denis Dujardin werkt het concept uit. “De elzen wordt dicht geplaatst zodat de fietsstallingen verborgen zijn, maar toch blijft alles voldoende doorzichtig. Dat is nodig voor de sociale controle tegen onder meer diefstallen.”

https://www.youtube.com/watch?v=qOndFRXCT5k

De betonnen wand blijft maar wordt beschilderd. Dat moet ervoor zorgen dat voetgangers enkel via de juiste in- en uitgangen de stallingen verlaten. Door de aanplanting van het hertshooi dat groeit tot boven de betonnen muur, willen het muurklimmen ontmoedigen. Het groenscherm moet nog voor het einde van dit jaar gerealiseerd worden.

Naast het groenscherm komen ook vier nieuwe veiligheidscamera’s. De installatie is voorzien rond 19 oktober, de indienststelling volgt kort daarna.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier