Voorlopig geen vrachtwagenparking langs nieuwe snelweg A11

Redactie KW

Het voorstel van het Zeebrugse havenbestuur om een randparking voor vrachtwagens aan te leggen op een driehoekig stuk haventerrein tussen de snelweg in opbouw A11 en de spoorlijn 51B kan niet worden uitgevoerd, omdat dit terrein natuurgebied moet worden.

Dat vernam Vlaams Parlementslid Renaat Landuyt (SP.A) van mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).

In zijn schriftelijke vraag verwees Renaat Landuyt naar het probleem van de vele kamperende vrachtwagenchauffeurs in en om Zeebrugge. “Op het hele traject van de N49-A11-N31-E403 is er in deze regio in geen enkele rustplaats, parking of tankplaats voor vrachtwagens voorzien. In 2013 vroeg het havenbestuur, in het kader van de realisatie van de A11, aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om op het driehoekig stuk terrein ten zuiden van de spoorlijn 51B en palend aan de A11, in een randparking te voorzien.”

In oktober 2013 stelde Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (SP.A) hieromtrent al een vraag aan toenmalig mobiliteitsminister Hilde Crevits (CD&V), die antwoordde dat er een structurele oplossing zou worden onderzocht in het kader van de aanleg van de A11. “Graag vernam ik wat de resultaten zijn van dit onderzoek en welke gevolgen er aan de studie zullen worden gegeven”, aldus Renaat Landuyt.

“Niet mogelijk”

Minister Weyts antwoordde hem dat uit de stedenbouwkundige vergunning voor de aanleg van de A11 blijkt dat het bewuste terrein moet worden ingericht als biologisch waardevol gebied. “Het ontwikkelen van een randparking op deze locatie is dan ook niet mogelijk. Het voorzien van een vrachtwagenparking was overigens niet in de vergunningsaanvraag opgenomen.”

Indien er toch nog zo’n aanvraag zou gebeuren, dan zal volgens de stedenbouwkundige ambtenaar een degelijke ruimtelijke afweging tussen de diverse mogelijke locaties nodig zijn, geeft de minister nog mee. Waarna hij fijntjes afrondt : “Ik ben er niet van overtuigd dat een tekort aan parkeerplaatsen voor vrachtwagens op het traject N49-A11-N31-E403 aan de grondslag ligt van het probleem van de kamperende truckchauffeurs in Zeebrugge. Maar wel dat een randparking een oplossing voor het probleem zou kunnen bieden.”

Maar hoedanook vindt hij dat de Maatschappij van de Brugse Zeehaven moet worden betrokken bij het zoeken naar een oplossing. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier