Vlaamse overheid en stad investeren 4,4 miljoen euro in vernieuwd busstation Brugge

Stefan Vankerkhoven

Maandagochtend stak minister van mobiliteit Ben Weyts (N-Va) de schop in de grond voor de heraanleg van het busstation op het stationsplein.

Vlaanderen en Brugge investeren samen 4,4 miljoen euro in de heraanleg. het vernieuwde stationsplein moet tegen februari 2017 meer veiligheid, comfort en structuur bieden aan de reizigers.

Het huidig stationsplein dateert uit 1997. “Toen telde De Lijn 4,2 miljoen gebruikers in Brugge, nu nemen jaarlijks 11 miljoen mensen de bus in Brugge. De helft van die passagiers stapt op en af an het station van Brugge”, stelt minister Ben Weyts. Een heraanleg van het plein drong zich op, om de circulatie, het comfort en de overstap van de trein op de bus voor de reizigers te verbeteren. “Op piekdagen verwelkomt het station 40.000 reizigers per dag. Hun veiligheid moest verbeterd worden, in overleg met het Unesco werelderfgoed in Brugge, gekoppeld aan de toegankelijkheid van mensen met en beperking” , verduidelijkt Suzy Decoster, directeur van De Lijn West-Vlaanderen.

Meer comfort

In het project investeert Vlaanderen 4 miljoen en de stad Brugge 300.000 euro. Flusy pompt 70.000 euro in de heraanleg. Het nieuw busstation moet niet alleen meer comfort maar ook een beter overzicht en meer coherentie bieden. “Er komt een open ruimte, met langs de rand en in het midden een aantal haltes”, zegt Suzy Decoster. De 13 perrons voor de stadsbussen krijgen een comfortabele schuilplek rond het circulatieplein dank zij vier schuilpaviljoenen. Aan de zijkant van het stationsgebouw wordt een nieuwe lijnwinkel met wachtruimte ingeplant en verderop richting park komt er een personeelspaviljoen.

Vlaamse overheid en stad investeren 4,4 miljoen euro in vernieuwd busstation Brugge
© Benny Proot

De zes grotendeels open en transparante constructies brengen door hun vormgeving een duidelijke eenheid op het plein. In het midden van het plein komen er dien dubbelzijdige streekperrons en vijftien vernieuwde taxihaltes. De taxistandplaats wordt afgeschermd van het busverkeer. Op de busperrons is een specifieke opstapplaats voorzien voor blinden en slechtzienden. Om ouderen en andersvaliden houvast te bieden, is er een geleiding naar de streekperrons en het taxi perron via pododactiele tegels en oversteekvoorzieningen.

(SVK – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier