Vier ontwerpbureaus geselecteerd voor stadskernvernieuwing Torhout

Redactie KW

Sinds de opstart van de selectieprocedure opgestart in juni 2016 konden alle geïnteresseerde ontwerpbureaus zich kandidaat stellen via de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester.

33 kandidaten tekenden in waaruit de Vlaams bouwmeester aan de hand van de referenties en de ingediende portfolio’s 8 gegadigden selecteerden om mee te dingen naar de opdracht voor de inrichting van de stadskern voor de stad Torhout. Op 28 novembertrok het stadsbestuur naar de kantoren van Vlaamse Bouwmeester om de 8 voorgestelde ontwerpers te screenen en 4 gegadigden te selecteren die aan de slag kunnen gaan voor het uitwerken van een voorstel.

Het selectieverslag werd in het schepencollege van 8 december 2016 goedgekeurd.

De 4 geselecteerden zijn:

– Tijdelijke vereniging Grontmij Belgium nv, List, LOLA landscape architects, de heer Eric-Jan Pleijster, Eendrachtsweg 71, 3012 LG Rotterdam Nederland;

BUUR Bureau voor Urbanisme, de heer Johan Van Reeth, Sluisstraat 79/03.02, 3000 Leuven;

SLETH, de heer Søren Leth, Sonnesgade 11, 8000 Aarhus City, Denemarken;

– Tijdelijke vereniging José María Sánchez García architects, MJosé Van Hee architecten bvba, mevrouw Marie-José Van Hee, Lieremanstraat 64, 9000 Gent

Op 16 december vond een eerste kennismaking plaats tussen de 4 bureaus en het stadsbestuur, de Vlaams bouwmeester en Architecture Workroom Brussel (AWB) dat onder meer instond voor de opmaak van de projectdefinitie. In een uitgebreide eerste briefing konden de bureaus kennis maken met de stad, met de inhoud van de opdracht en de aangeleverde projectdefinitie.

Momenteel werken de bureaus zich verder in. Half januari 2017 volgt een tweede briefing waar bijkomende vragen kunnen gesteld worden. Vervolgens zullen zij gedurende een periode van 4 maanden hun voorstellen verder uitwerken. Daarin zullen telkens hun ideeën rond de stadskernvernieuwing, een plan van aanpak rond de participatie en een eerste concrete uitwerking van de eerste fase ‘Herinrichting van de markt en nabije omgeving’ vervat zitten.

Begin mei 2017 wordt dan na vergelijking van de verschillende voorstellen een definitieve ontwerper aangesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier