VIDEO School Sint-Theresia en ouders protesteren tegen onveilige schoolomgeving

De actievoerders vormden een dubbele haag op het zebrapad. © JVGK
Axel Vandenheede

Vanmorgen vond aan de vrije basisschool Sint-Theresia in de Oudenaardsesteenweg een ludieke actie plaats. Die kaderde in verkeersveiligheid.

De leerkrachten en een aantal (groot)ouders waren verkleed en hadden postgevat aan het zebrapad vlak voor de school. Telkens een leerling de straat wou oversteken om de school binnen te gaan, vormden ze op het zebrapad als het ware een dubbele haag.

“Deze actie is broodnodig”, stellen Kahina Aksil en Carine Vanneste. Zij zetten deze actie op poten. “Sinds september is de oversteekplaats qua veiligheid dramatisch. In oktober al hebben we contact opgenomen met het Kortrijkse stadsbestuur, maar tot nu toe zonder resultaat.”

“Misschien kunnen de leerkrachten in een beurtrol gemachtigd opzichter zijn” – Axel Weydts

De actievoerders vragen dat de directe schoolomgeving wordt aangepakt. “Akkoord, het is hier zone 30”, stelt directeur Piet Demeurisse. “Maar toch rijden de auto’s hier geen 30 kilometer per uur. “Ik sta hier elke maandag en telkens opnieuw zie ik situaties die levensgevaarlijk zijn. Er moet structureel iets veranderen.”

Mentaliteitsprobleem

Gemachtigde opzichters heeft de basis- en kleuterschool al een tijdje niet meer. “We hadden twee personen die zich engageerden, maar zij hebben afgehaakt omdat de situatie gewoon onhoudbaar is…”

Kinderen en ouders konden probleemloos oversteken.
Kinderen en ouders konden probleemloos oversteken.© JVGK

Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Axel Weydts (SP.A) benadrukt dat de onveilige situatie in de Oudenaardsesteenweg te maken heeft met een mentaliteitsprobleem. “Auto’s moeten stoppen aan een zebrapad als er voetgangers willen oversteken, maar velen doen dat niet. Dat is onaanvaardbaar.”

Gewestweg

“De schoolomgeving werd enkele jaren als veilig aangelegd. We zijn niet tegen een betere aanduiding en zullen dit bespreken met het agentschap Wegen en Verkeer omdat het een gewestweg is. We zoeken ook mee naar een gemachtigd opzichter, maar we vonden nog niemand. Als stad doen we wat we kunnen. En misschien kunnen leerkrachten, net als in sommige andere scholen, in een beurtrol gemachtigd opzichter zijn.”

https://www.youtube.com/watch?v=DfBFX2S8H6M

Werfcharter geschonden

Plots stond een tractor met aanhangwagen voor het zebrapad stil.
Plots stond een tractor met aanhangwagen voor het zebrapad stil.© JVGK

Tijdens de actie viel plots een tractor met aanhangwagen op. Het was duidelijk dat die ofwel op weg was naar een werf of er kwam vandaan kwam: de aanhangwagen was bedoeld om er een kraan mee te transporteren. Het werfcharter dat stelt dat er rond het begin en het einde van de scholen geen werftransporten mogen plaatsvinden, werd dus geschonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier