VIDEO Dankzij deze truc parkeer je in Brugge voor slechts 10 cent

Een van de parkeerautomaten waar je vier uur kan parkeren voor slechts 10 cent. © ON
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Dat Brugge een dure stad is om te parkeren? Onzin! Voor amper 10 cent kan je een halve dag bovengronds parkeren in de Brugse binnenstad. Door een fout in de software van de meeste parkeerautomaten kan je met enkele klikken 8,90 euro besparen.

“Deze truc passen we al maanden toe”, lachen de Bruggelingen achter de website www.rekening.be.

Wie in Brugge vier uur bovengronds wil parkeren, moet daarvoor normaal 9 euro betalen. Normaal, want door een fout in de software van de meeste parkeerautomaten kan je met enkele klikken de kostprijs beperken tot… 10 cent. Liefst 8,90 euro minder, dus. “Het is echt heel eenvoudig”, lachen de Bruggelingen achter de website www.rekening.be. “Nadat je je nummerplaat hebt ingetikt, moet je aanduiden dat je 15 minuten wilt parkeren voor 10 cent. Klik op ‘Vorige’ en ga naar ‘Max. 4 uur’. Vervolgens geef je aan dat je vier uur – het maximum – wilt parkeren en klik opnieuw op ‘Vorige’. Als je dan terugkeert naar ‘Max. 15 minuten’ onthoudt de machine de vier uur, maar moet je maar 10 cent betalen. Ongelofelijk dat er zo’n fout in zo’n simpel automaat kan zitten.”

VIDEO Dankzij deze truc parkeer je in Brugge voor slechts 10 cent

Al zeven maanden

Deze truc werkt al sinds het nieuwe parkeerplan ingevoerd werd op 16 februari, en dat bij het leeuwendeel van de 292 parkeerautomaten in Brugge. “Een lijn kunnen we er niet in trekken: bij de ene lukt het wel, bij de andere niet. Uit ervaring weten we dat de fout in 70 procent van de automaten zit. Op drukke plaatsen werkt het meestal niet, in kleine steegjes heb je bijna altijd prijs.”

“Uit ervaring weten we dat de fout in 70 procent van de automaten zit.”

We namen woensdag zelf de proef op de som, en inderdaad: op het Beursplein werkte het niet, maar op ‘t Bilkske wel, in de Guido Gezellelaan lukte het ook niet, in de Gentpoortstraat dan weer wel. Aan de Magdalenakerk wilden we het proberen, maar het parkeerautomaat was defect… “Als het niet lukt bij de ene, probeer dan gewoon eens bij een ander automaat.”(lacht)

https://www.youtube.com/watch?v=hgFA03mBAdo

Waarom komen de twee Bruggelingen zeven maanden na het invoeren van het nieuwe parkeerplan nu naar buiten met hun geheim? “We zien dit als een voorbeeld van wat je kan leren op onze website www.rekening.be“, vertellen ze. “Daarop geven we allerhande tips over hoe je zuiniger kan leven. Een jaar lang hebben we alle financiële infosites geanalyseerd en daaruit de goeie punten geplukt. Ons platform staat nu een jaar online en scoort intussen zeer goed op Google. Via een van de lezers van onze website vernamen we de tip van de defecte parkeerautomaten in Brugge.”

VIDEO Dankzij deze truc parkeer je in Brugge voor slechts 10 cent
© ON

2 miljoen euro

Parkeergelden zijn een belangrijke inkomstenbron voor Brugge. Jaarlijks haalt de stad 2 miljoen euro op. Hoeveel inkomsten de stad de voorbije maanden misliep, is onbekend. “Al maanden parkeren wij voor 10 cent. Wij weten het, onze vrienden weten het… Zoiets doet heel snel de ronde, hoor.”

De stad Brugge was zich donderdag nog van geen kwaad bewust. “Het is het eerste dat we hierover horen”, reageert burgemeester Renaat Landuyt. “Het leveren, plaatsen en onderhouden van de automaten zit bij een privéfirma. Klachten omdat er te weinig betaald moet worden, krijgen we ook niet zo snel. Het belooft dus een druk weekend in Brugge te worden…” (lacht) Nu het geheim onthuld wordt, zal de firma allicht zeer snel het achterpoortje sluiten. Doe er, zolang het nog kan, je voordeel mee…

(ON/foto ON)

Meer info: www.rekening.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier