Verken het gloednieuwe A11-netwerk vanop de fiets

04/08/17 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:40

De A11-puzzel is zo goed als volledig gelegd: de imposante snelweg verbindt binnenkort de haven van Zeebrugge met het binnenland. Schitterend nieuws dus voor wie woont en werkt in en rond Brugge, Knokke-Heist, Damme en Zuienkerke. Op zaterdag 26 augustus organiseert het Agentschap Wegen & Verkeer daarom een feestje, midden op die nagelnieuwe A11.

Verken het gloednieuwe A11-netwerk vanop de fiets

Het indrukwekkende A11-netwerk wordt op 26 augustus feestelijk geopend. Met de fiets! © GF

Op zaterdag 26 augustus, enkele dagen voor de eerste auto's over de pas aangelegde A11 rijden, nodigt het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) iedereen uit om de opening van de bruggen en de wegen mee te vieren. Na de officiële plechtigheden krijgen bezoekers de kans om per fiets, te voet of in een gezellig treintje de nieuwe A11 te verkennen.

Fietsfeest

"We hebben een fietsroute van een kleine 33 kilometer uitgestippeld die fietsers over, op en langs het netwerk leidt. Ideaal om de A11 en het fraaie polderlandschap in de omgeving te ontdekken", vertelt Eveline Vandecaetsbeek van AWV. "Daarnaast zijn ook tal van activiteiten voorzien op het animatieplein tussen de tunnels in Westkapelle. Denk maar aan spacebikes, hoverboards en uitdagend quadparcours of een fototentoonstelling."

Verken het gloednieuwe A11-netwerk vanop de fiets

© GF

AWV wil van het evenement een heus fietsfeest maken en roept iedereen op om met zijn of haar tweewieler naar de A11 af te zakken. "Wie toch de auto verkiest, kan op verschillende parkings op wandel- of fietsafstand terecht."

42 maanden

De nieuwe A11 heeft drie belangrijke doelstellingen. De snelweg zorgt voor een vlotte verbinding tussen Brugge en Knokke-Heist en maakt ook de haven beter bereikbaar. "De nieuw aangelegde wegen scheiden het havenverkeer van het lokaal verkeer, wat de verkeersveiligheid ten goede komt", stelt Eveline. "Anderzijds neemt de leefbaarheid en de woonkwaliteit in de regio aanzienlijk toe. Fietsers kunnen via veilige fietsroutes en nieuwe verbindingswegen op een aangename manier naar de verschillende dorpen in de polders. Ook toeristen kunnen dankzij de snelweg vlot naar de Oostkust en terug rijden."

Delen

"De A11 was en is een huzarenstukje, maar wat er staat is knap" - AWV

De ingrijpende werken begonnen in 2014. Vandaag - 42 maanden later - is AWV erg trots op het resultaat. "Nieuwe aansluitingscomplexen, unieke beweegbare bruggen over het Boudewijnkanaal, een nieuwe, verhoogde rotonde en ruim 15 kilometer aan extra fietspaden en -tunnels: het zijn maar enkele van de blikvangers in de omgeving", aldus de AWV-woordvoerder. De nieuwe verbinding tussen Knokke en Brugge is meteen ook de duurste snelweg van Vlaanderen.

"Bovendien werd steeds rekening gehouden met de omwonenden en werkten we met respect voor het landschap, de fauna en de flora. Geluidshinder werd zo veel mogelijk beperkt, er werden faunapassages aangelegd en de we plantten nieuwe bomen langs de N49 en de Havanrandweg. De A11 was en is een huzarenstukje, maar wat er staat aan infrastructuur is knap."

Verken het gloednieuwe A11-netwerk vanop de fiets

© GF

Fietsen op de A11 kan vanaf 11u tot 17u. De activiteiten op het A11-animatieplein gaan van start vanaf 13u tot 17u. Meer info via www.a11verbindt.be.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!