Vanaf deze week flitscontroles op de A11

Redactie KW

Er zal vanaf deze week geflitst worden op de gloednieuwe A11. Een broodnodige zaak volgens de West-Vlaamse wegpolitie. Sinds de opening van de autosnelweg afgelopen weekend werden al verschillende bestuurders aan een té hoge snelheid opgemerkt. “Mensen denken dat er niet wordt gecontroleerd omdat alles nieuw is. Daar komt vanaf nu verandering in”, klinkt het bij de politie. Vaste flitspalen komen er voorlopig niet.

Het verse asfalt van de pas geopende A11 inspireerde afgelopen weekend heel wat chauffeurs om het gaspedaal stevig in te drukken. De meeste snelheidsduivels voelen zich op de nieuwe autosnelweg als een vis in het water door het (voorlopig) ontbreken van vaste flitspalen over het volledige traject. Toch is hun vreugde van korte duur. Vanaf deze week zal de West-Vlaamse wegpolitie op verschillende locaties en tijdstippen snelheidscontroles uitvoeren met mobiele camera’s. Een broodnodige zaak, zo blijkt. “Onze motorpatrouille zette de eerste dagen na de opening al een bestuurder langs de kant die aan ene veel te hoge snelheid reed. De A11 is pas aangelegd, waardoor heel wat mensen denken dat er nog geen enkele controle is. Dat ging gepaard met chauffeurs die te snel reden. Daar zijn ze dus fout in. Er zal wel degelijk geflitst worden”, klinkt het bij de wegpolitie.

Patrouilles

Niet alleen snelheidsduivels zullen worden aangepakt. Ook op andere verkeersovertreding wordt gecontroleerd. De exacte plaatsen en tijdstippen geeft de wegpolitie niet mee. Al lijkt het erop dat het om intensieve controles zal gaan in beide richtingen. Opvallend: vaste flitspalen staan er (voorlopig) niet langs het traject. “Maar dat wil dus zeker niet zeggen dat chauffeurs ongestraft te snel kunnen rijden of – om een voorbeeld te geven – bellen achter het stuur”, benadrukken ze bij de politie. Dat laatste bleek al enkele minuten na de officiële opening van de A11. Toen zette een politiepatrouille een bestuurder aan de kant die zich niet aan de verkeersregels hield. Het lijkt dan ook een uitgemaakte zaak dat overtredingen op de nieuwe verbindingsweg tussen Brugge en Knokke-Heist niet ongestraft zullen blijven. De politie benadrukt bovendien dat er op het twaalf kilometer lange traject verschillende snelheidsbeperkingen gelden. Het overgrote deel mogen bestuurders – zoals aangegeven door de borden van autosnelweg – 120 kilometer per uur rijden. Ter hoogte van de ophaalbruggen gaat de weg over naar een gewone autoweg en is de snelheid over een afstand van enkele honderden meter beperkt tot 90 kilometer per uur. Die aanpassing heeft vooral te maken met de aanwezigheid van verkeerslichten, die op een autosnelweg verboden zijn.

Brug open

Maandagochtend gingen de ophaalbruggen voor een eerste keer open tijdens de ochtendspits. Dat zorgde al snel voor een file van enkele honderden meter lang, maar uiteindelijk verliep alles vlot. Justine Ghekiere had de eer om als eerste voor de brug te moeten stoppen. “Het doet wel raar”, zegt Justine. “Een ophaalbrug op de autosnelweg verwacht je niet meteen. Het verbaast me wel hoe snel de brug naar boven gaat. Hopelijk gaat het even snel terug naar beneden“, lachtte ze. Bij alle wachtenden klonk alvast steevast hetzelfde positief geluid: de signalisatie voor de aanduiding van de ophaalbrug wérkt.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier