Unizo Diksmuide wil parkeertijd in centrum van één naar twee uren opgetrokken zien

Redactie KW

De lokale zelfstandigenorganisatie heeft de resultaten van een enquête voorgelegd aan het Diksmuidse stadsbestuur. Dat heeft wel oren naar de verzuchtingen van de plaatselijke handelaars.

Sinds 1 september is er een nieuw parkeerbeleid van kracht in Diksmuide. Dat kortte de parkeertijd met parkeerschijf op de Grote Markt en omliggende straten en aan de noordelijke zijde van de IJzerlaan in tot één uur in de rode zones en tot twee uur in de gele zones. Daarbij werd wel een uitzondering gemaakt voor de groene zones en voor parkeren met bewonerskaarten. Bedoeling was om de parkeercapaciteit te verhogen en om een snellere rotatie te verkrijgen, wat een voordeel zou zijn voor de handelaars. Parkeren in het centrum blijft daarmee gratis, en wie langer wil parkeren kan dat in de centrumparkings.

Evaluatie na testperiode

Het stadsbestuur zag de eerste maanden als een testperiode en zou op tijd en stond evalueren. De meeste reacties waren van meet af aan echter al duidelijk: men vond het systeem te ingewikkeld. Eén uur vond men ook te kort voor de meeste bezoekers die willen winkelen, eten of vergaderen in het centrum. Op woensdag 9 januari bevestigde burgemeester Lies Laridon dan ook dat er een evaluatie zou komen.

Unizo Diksmuide nam in november en december al een enquête af bij 162 respondenten en legde de bevindingen daarvan intussen voor aan het schepencollege, in de vorm van een eigen parkeernota. De overgrote meerderheid van de ondervraagden gaf aan dat de parkeertijd van één uur in de rode zone te kort is. Handelaars lieten weten dat hun klanten negatief staan tegenover het nieuwe parkeerbeleid en dat de randparkings geen voldoende alternatief bieden voor lang parkeren. Meer dan de helft van de handelaars (58,3 procent) die de enquête hadden ingevuld, bevestigde dat hun omzet was gedaald.

Nieuw beleid gaat in op 1 maart

Het gemeentebestuur is wel bereid om constructief mee te werken aan een geschikte oplossing en daarmee is de ondernemersvereniging wel opgezet, zegt voorzitter Philippe Libeert van Unizo Diksmuide. Unizo ijvert nu voor een parkeerduur van 2 uren, in combinatie met voldoende shop- en go-plaatsen. Verder blijven ze hameren op meer investeringen in de randparkings en een oplossing met betrekking to het langparkeren in het centrum.

Het aangepaste parkeerbeleid, dat nu dus nog moet worden bepaald, zal ingaan op 1 maart.

(MVP – Foto MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier