Unanieme lof voor nieuwe fietsdoorsteek in Adinkerke

Ook buurtbewoner Luc Blanckaert is tevreden met de parkeerplaatsen die er gecreëerd zijn. © rvl
Redactie KW

Om fietsers een alternatief te bieden voor de drukke Stationsstraat in Adinkerke is ter hoogte van de spoorwegovergang een fietsdoorsteek gemaakt.. Vrijdag 29 januari wordt de fietsdoorsteek officieel ingereden.

Tot nu waren fietsers genoodzaakt doorheen de drukke Stationsstraat te rijden om vanuit de De Pannelaan het dorpscentrum te bereiken. De aangelegde fietsdoorsteek brengt daar verandering in. “Een eerste alternatieve doorsteek gaat richting het Ackethof“, licht schepen van Openbare Werken Johan Blieck toe. “Van daar kan de zwakke weggebruiker het kerkhof doorkruisen, richting het Meester Vlaemynckplein en zo veilig de Dorpsstraat bereiken.”

“Een tweede doorsteek geeft verbinding met de Cosynmolen. De fietser komende van De Panne zal onmiddellijk voorbij de spoorwegovergang links kunnen afslaan en naast het spoor doorrijden tot de Houtstraat om zo de Noordhoekstraat te bereiken. Langs deze fietsdoorsteek, die op de grond van de NMBS is aangelegd, is een parkeerterrein voorzien. Het geheel wordt aangekleed met groen om het fietsen aangenamer te maken.”

Jongeren

De kostprijs voor dit project bedraagt 131.382 euro. Daarop is in het kader van Platteland Plus een subsidie bekomen van 44.020 euro. Platteland Plus heeft als doel dorpskernen te vernieuwen en als woonplek aantrekkelijker en aangenamer te maken. Daar is het verkeersveiliger maken één component van. Het fonds wordt gefinancierd door Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen.

“We zijn heel tevreden met het nieuwe fietspad”, getuigt Gino Provoost die in de Houtstraat woont, waar het pad aansluit op de woonwijkstraten. “We moeten nu met onze fiets niet langer door de drukke, smalle Stationsstraat om naar de De Pannelaan te rijden als we bij voorbeeld naar de bakker, de bank, de apotheek, Plosaqua of het station fietsen. Dat laatste heeft vooral betrekking op heel wat jongeren uit onze wijk. Velen lopen school in Veurne en rijden per fiets naar het station. Ook voor hen die naar Immaculata of het Atheneum Calmeyn fietsen, is de aanleg van dit fietspad zeker een pluspunt.”

Parkeerplaatsen

Niet enkel fietsers, ook voetgangers zijn in hun nopjes. “Ik woon in de Stationsstraat en het pad is de ideale verbindingsweg naar de kalmere wijken aan de oostelijke kant van het dorp toe”, vertelt Luc Blanckaert. “Ik ben in prépensioen en ga vaak met de hond wandelen. Het geheel is mooi aangelegd en van het nodige groen voorzien. Er is aan de kant van de Stationsstraat ook een parking aangelegd. Ik hoop dat niet alle 17 parkeerplaatsen voor het personeel van de NMBS bestemd zijn, maar dat de buurtbewoners er ook enkele mogen gebruiken.”

Het gemeentebestuur stelt Luc gerust. “Net als voorheen blijven er vier parkeerplaatsen voorbehouden voor de NMBS, in ruil voor het gebruik van de grond”, besluit schepen Blieck. “Er is één parkeerplaats voor mindervaliden en dan blijven er nog 12 parkeerplaatsen die door iedereen mogen gebruikt worden. Momenteel ligt de parking officieel in de blauwe zone van Adinkerke en moet de parkeerkaart gebruikt worden. Maar dit punt moeten we nog verder bespreken en nagaan hoe we die parking zullen aanduiden, als blauwe zone of niet.”

(RLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier