Treinstakingen kosten de kust deze zomer 7,7 miljoen euro

Redactie KW

Provinciegouverneur Carl Decaluwé en Blankenbergs burgemeester Patrick De Klerck noemen de aangekondigde treinstakingen op zaterdag tijdens de zomermaanden een kaakslag voor de kust. Het economisch verlies wordt op 7,7 miljoen euro geschat.

De treinbestuurdersvakbond Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) wil voor deze zomer een stakingsaanzegging indienen voor zeven zaterdagen : elke zaterdag tussen 18 juli en 29 augustus).

Verlies

Volgens de blankenbergse burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) gebruiken ongeveer 10 à 15% van de dagjesmensen die in de zomer naar de kust komen, de trein : “Op een zomerse zaterdag in juli en augustus komen gemiddeld 30 000 dagtoeristen met de trein naar de Kust. Indien er geen enkele trein zou rijden op een zonnige zaterdag in juli en augustus betekent dit een verlies aan bestedingen voor de Kust van 1,1 miljoen euro per zaterdag.”

“De 7 voorziene zaterdagen met werkonderbrekingen tussen 18 juli en 29 augustus kunnen dus leiden tot 210 000 minder dagtoeristen voor de Kust of een economisch verlies van bijna 7,7 miljoen euro !”

Provinciegouverneur Carl Decalwué hekelt het feit dat er enerzijds in de zomerperiode, zeker in de weekends, net extra treinen ingelegd worden naar toeristische bestemmingen. Zo kunnen dagjestoeristen de files vermijden en wordt de trein als vervoersmiddel gepromoot. Anderzijds gaat men nu precies in de drukste periode staken: “begrijpe wie begrijpe kan…”

Imagoschade

De staking zal volgens beide malcontente heren erg veel reizigers treffen en zal het imago van de NMBS schaden. “Het zal de geleverde inspanningen inzake de stiptheid in het niets doen verdwijnen. Dit is een kaakslag voor de kust. De pendelaars en de toeristen zullen weer getroffen worden, zullen weer gegijzeld worden door de spoorvakbond. Onbegrijpelijk…!”, besluiten Patrick De Klerck Carl Decaluwé. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier