Tegen eind 2017 acht publieke laadpunten voor elektrische voertuigen in Izegem

In Kortrijk zijn laadpalen al ingeburgerd. Straks zijn ze ook in het Izegemse straatbeeld te zien. © Foto BWB
Philippe Verhaest

Tegen eind 2017 moet Izegem acht publieke laadpunten voor elektrische wagens hebben. In 2020 moet dat aantal al op 28 stuks afklokken.

De geplande laadpunten komen op openbare parkeerplaatsen in de Prins Albertlaan, aan zaal ISO, op de parking op de hoek van de Meensestraat en de Dweersstraat en op het parkeerterrein van de brandweerkazerne in de Dirk Martenslaan.

“Als gevolg van de Europese richtlijn Clean Power for Transport moeten de distributienetbeheerders, in dit geval Infrax, instaan voor het plaatsen van publieke laadpalen voor elektrische wagens”, aldus schepen van Energie Caroline Maertens (N-VA). “Zo moet tegen 2020 drie procent van alle wagens op schone energie rijden.” Per laadpaal zullen twee laadpunten voorzien zijn.

In totaal krijgt Izegem veertien laadpalen, goed voor 28 laadpunten. “De eerste vier zullen tegen eind 2017 een feit zijn. In 2018 en 2019 volgen telkens nog eens drie palen en in 2020 worden opnieuw vier palen geplaatst.”

Izegem opteert om de eerste vier laadpalen op locaties te plaatsen waar veel auto’s te vinden zijn. “Net daar kunnen ze ook gratis voor een langere periode blijven staan”, klinkt het. “Een oplaadbeurt duurt immers al snel enkele uren. De locaties voor de andere laadpalen moeten we nog bekijken. Maar het staat nu al vast dat ook Emelgem, Kachtem en de Bosmolens in het plan worden opgenomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier