Tegen 2020 altijd en overal elektrisch tanken

Schepen Axel Weydts introduceerde samen met Marijke Rabaut en Geert Peelaers de nieuwe laadpalen. © JA
Redactie KW

Tegen 2020 komen er in Kortrijk 39 publieke laadpalen voor elektrische wagens. De eerste staat op de Parking Broeltorens. De stad werkt daarvoor samen met Eandis en zorgt dit jaar voor nog tien laadpunten in het Kortrijkse straatbeeld.

Om de doorbraak van elektrische wagens een duwtje in de rug te geven, koos de stad Kortrijk ervoor om samen met Eandis het plan voor universele laadpalen in de stad uit te werken. Die laadpunten zijn toegankelijk voor houders met laadkaarten van verschillende aanbieders.

Voor alle elektrische auto’s

“In Kortrijk waren we al vrij vroeg met het plaatsen van laadpunten voor elektrische wagens, maar bij deze 39 nieuwe punten is het belangrijk dat ze voor iedereen met een elektrische wagen geschikt zijn, van eender welk merk“, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). Er komen laadpunten op semi-publieke locaties zoals de Parking Broeltorens, ook in volledig betalende parkings zoals de parking van shoppingcenter K maar evengoed in het openbaar domein.”

“Je moet als gebruiker zekerheid hebben dat je overal kan bijtanken”

Eandis werkt samen met Allego, een bedrijf dat laadoplossingen en laadinfrastructuur op maat biedt en dat investeert in de Kortrijkse laadpalen. “We kozen voor semi-snelle laadpunten, een laadbeurt duurt twee tot drie uur. Het gaat om een groene stroom wat logisch is als je groen rijden wil promoten”, legt Dries Dennequin van Eandis uit. “Elektrisch tanken kan met een laadkaart maar ook via de app Smoov. Wie geen kaart heeft maar uitzonderlijk op weg is met een elektrische wagen kan met een kredietkaart via de app tanken.”

Zichtbaarheid

Van alle elektrische rijders, tankt zeventig procent thuis. Dat gaat gemakkelijkst en is goedkoop. Twintig procent van de laadbeurten gebeurt op het werk en tien procent in de publieke ruimte. Toch is dat laatste essentieel, je moet als gebruiker zekerheid hebben dat je kan bijtanken“, zegt Dries Dennequin. “Alle locaties en de beschikbaarheid van de palen zijn te vinden op de app Smoove.”

“De locaties en de beschikbaarheid van de laadpunten in realtime zijn zeer belangrijk”, vindt ook Axel Weydts. “Via de app van Parko zijn nu de beschikbare Shop&Go-parkeerplaatsen te zien. Met gelijkaardige sensoren willen we in de toekomst ook de beschikbaarheid van de laadpalen kunnen weergeven. Op die manier halen we chauffeurs van elektrische wagens met een gerust hart naar onze stad en stimuleren we de keuze voor de aankoop van groenere auto’s.”

(Jasmien Aernout)