Superjacht 'A' onverwacht in haven van Zeebrugge

23/08/16 om 07:55 - Bijgewerkt om 07:55

Onaangekondigd liep maandagochtend het superjacht 'A' de haven van Zeebrugge binnen om aan de Nieuw Zeelandkaai van de achterhaven af te meren. Zonder enige twijfel is dat het meest merkwaardige schip dat de haven ooit aanliep.

Superjacht 'A' onverwacht in haven van Zeebrugge

Het jacht van de Rus Andrey Melnichenko is maar liefst 119 meter lang en bijna 19 meter breed. © FN

Het superjacht, nummer 21 op de wereldranglijst van de grootste superjachten, valt in menig opzicht op. Alleen al de vorm doet denken aan een onderzeeboot. Het jacht is eigendom van de Russische miljardair Andrey Melnichenko. Hij telde er een aardige 330 miljoen dollar (zo'n 300 miljoen euro) voor neer. Melnichenko vergaarde zijn fortuin door investeringen in kolen, kunstmest en het bankwezen.

Naar verluidt werd het motorjacht onlangs door de eigenaar te koop gesteld omdat hij een nog groter luxejacht in aanbouw heeft. Het nieuwe jacht, een zeilend jacht in plaats van het eerste motorjacht, zal dezelfde opvallende naam 'A' dragen. Of die geplande verkoop te maken heeft met de aanloop aan Zeebrugge is niet geweten.

42 bemanningsleden

De in Zeebrugge geziene 'A' werd in 2008 in de vaart genomen na te zijn gebouwd op de Duitse scheepswerf Blomm + Voss in Hamburg. Het schip werd ontworpen door de Franse Philippe Starck als designer. Het jacht meet 5.959 gross ton, is 119 meter lang en 18,90 m breed. Aan boord is er ruimte voor 14 gasten die op hun wenken worden bediend door 42 bemanningsleden. De gasten worden verdeeld over zeven hutten. Onnodig te zeggen dat voor het inrichten van het interieur de duurste en meest luxueuze materialen werden gebruikt. Op volle snelheid vaart de 'A' 23 knopen. Het schip, aangedreven door twee dieselmotoren, heeft een actieradius van 6.500 zeemijl.

Superjacht 'A' onverwacht in haven van Zeebrugge

Heel opvallend is dat het schip volledig gepantserd werd gebouwd, waardoor het schip 'bomvrij' als karakteristiek meekrijgt. Aan boord is er verder een boordhelikopter, drie zwembaden waarvan één met een glazen bodem. Vanuit openklappende zijdeuren kunnen de gasten de kust bereiken met tendervaartuigen, grote motorboten. Insiders noemen de 'A' uniek in zijn design, onovertroffen door gelijk welk ander superjacht.

De voorbije jaren werd de 'A' gespot op plaatsen als Honolulu, Malibu, Monaco, Puerto Rico, Turkije en Thailand. En nu dus ook in Zeebrugge!

(FN)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!