Straat in nieuwe Meulebeekse verkaveling wordt Leopold Sacrezstraat

Het verkavelingplan met, geel ingekleurd, de Leopold Sacrezstraat. © Foto Luc
Redactie KW

De kogel is door de kerk. Tijdens de laatste gemeenteraadszitting van 2017 besliste men dat de aan te leggen straat in de verkaveling tussen Steenstraat en Kapellestraat de naam Leopold Sacrezstraat zou krijgen.

Op 31 mei 2017 diende Dumobil een verkavelingsaanvraag in voor het perceel gelegen tussen de Steenstraat en de Kapellestraat. Bedoeling is om er 47 woningen te bouwen en 7 loten als restperceel te behouden. De gemeenteraad, in zitting van 8 november 2017, keurde de aanvraag goed. Toen werd het uitkijken naar een straatnaam.

Er werd gevraagd aan Inez Demarrez om een historisch onderzoek uit te voeren en enkele namen voor te leggen aan de cultuurraad die op 30 november bijeen kwam.

Inez bracht de namen van Joseph Ferdinand Toussaint en Leopold Sacrez aan.

Ferdinand Toussaint werd geboren in Meulebeke in 1807. Hij was jurist, notaris, politicus, volksvertegenwoordiger, perseigenaar en schrijver. Hij was een van de allereersten die bij het ontstaan van het Belgisch koninkrijk opkwam voor Vlaamse taalrechten.

Veelzijdig kunstenaar

De cultuurraad koos voor Leopold Sacrez. De gemeenteraadsleden volgden.

Leopold Sacrez zag het levenslicht in Meulebeke in 1891. Hij genoot zijn opleiding aan het Gentse Sint-Lucasinstituut. Hij realiseerde tijdens zijn leven een rijk en divers artistiek oeuvre. Tekeningen, aquarellen, foto’s, postkaarten en een prachtig meerdelig handgeschreven historisch werk over de gemeente Meulebeke. De boekdelen werden ooit te koop aangeboden maar de gemeente vertoonde toen geen interesse en liet dit unieke kleinood overgaan in privéhanden.

Sint-Amanduskerk

Leopold Sacrez stond ook in voor de decoratieve muurschilderingen in de Sint-Amanduskerk. Die taferelen werden tijdens de grote herinrichtingswerken van de kerk in de jaren zestig bepleisterd.

Sacrez woonde vanaf 1955 in de Marktstraat 8, een woning ontworpen door de Meulebeekse architect Albert Crop. In de woning vinden we nog wand- en plafondschilderingen, glasramen en schilderijen van de hand van Leopold.

Leopold Sacrez stierf in 1967.

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier