Straalbezopen agent veroorzaakte ongeval en ‘rolde uit zijn wagen’

© BELGA
Redactie KW

Een politieman veroorzaakte met 3,21 promille alcohol in zijn bloed een ongeval. Voor alle duidelijkheid: het gaat om een Oostendenaar die in Brussel werkt, hij maakt geen deel uit van de lokale politie Oostende.

Voor de politierechter verschijnen omdat je met maar liefst 3,21 promille alcohol achter het stuur zat. Het zou voor iedereen een schaamtelijk moment zijn. Maar als je op de koop toe zelf ook nog eens politieman bent, is het wel heel erg gênant. Voor Paul D. (60) uit Oostende was het echter bittere ernst deze morgen in de Brugse politierechtbank. “Hij schaamt zich er heel hard voor“, zei zijn advocaat Mario Renodeyn.

Paul D., die als agent bij de lokale politiezone Bruno in Brussel werkt, veroorzaakte in november vorig jaar een ongeval. Hij reed langs de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende toen hij ter hoogte van het kruispunt met de Landbouwersweg een andere wagen aanreed. Zijn collega’s van de politie kwamen ter plaatse en zagen meteen dat Paul D. behoorlijk boven zijn theewater was. “Hij rolde uit zijn wagen en stonk een uur in de wind“, staat er in het proces-verbaal te lezen. De ademtest wees uit dat de politieman met maar liefst 3,21 promille alcohol achter het stuur zat. Dat komt overeen met bijna twintig pintjes bier.

Zijn collega’s hingen een grote affiche over drank in het verkeer boven zijn bureau

“Hij kampt al een hele tijd met echtelijke problemen”, zegt zijn advocaat Mario Renodeyn. “Die feiten kaderen daar ook in. Hij was bij vrienden geweest om te praten en had daar veel te veel gedronken. Door een samenloop van omstandigheden nam hij de domme beslissing om nog met zijn auto te rijden. Het gaat hier wel om een eenmalig feit. Die man is geen alcoholverslaafde.”

Een dag na de feiten moest de politieman, die al tientallen jaren dienst heeft, het op kantoor al meteen ontgelden. Zijn collega’s hingen een grote affiche over drank in het verkeer boven zijn bureau. Maar daar bleef het niet bij, want de politiezone startte ook een tuchtonderzoek. Er wacht hem dan ook nog een interne straf.

Ook de politierechter was niet mals voor de agent. Hij veroordeelde hem tot een boete van 1.200 euro en een rijverbod van 75 dagen. Bovendien zal hij moeten slagen voor medische en psychologische proeven als hij zijn rijbewijs nog terug wil krijgen. “Ik wil nagaan of er een drankprobleem is”, zei de politierechter.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier