Start to… bakfiets in Kortrijk

Op de foto herkennen we van links naar rechts Marijke Van Heurck (educatief medewerkster Mobiel vzw), Gunter De Baerdemaeker (directeur Mobiel vzw) en Evelien Demeulenaere (bakfietsouder). © Foto ICK
Redactie KW

Mobiel vzw start met het initiatief ‘Start to bakfiets’. In twee workshops van twee namiddagen worden ouders op een aangename en praktische manier in contact gebracht met de mogelijkheden om kinderen van nul tot acht jaar te vervoeren per fiets. Ervaren (bak)fietsouders ondersteunen de sessies.

Evelien Demeulenaere (31) zal als bakfietsouder de twee workshops van twee namiddagen ondersteunen. “Zelf ben ik mama van vier kinderen, Ferre (9), Bente (7), Folke (4) en Birke (1,5). Ik vervoer de kinderen dagelijks met de bakfiets naar school. Ondertussen rijd ik al zeven jaar met een bakfiets. Toen reden er in Kortrijk nog niet veel bakfietsen rond. We hadden veel bekijks.”

“We kochten een bakfiets in plaats van een tweede wagen. Met een bakfiets ben je in stad overal veel sneller en kan je dichter bij alles rijden. Alle afstanden minder dan twintig kilometer doen we met de bakfiets, zowel dagelijks vervoer van de kinderen naar school als boodschappen doen. Nu rijd ik met een elektrische bakfiets. Als enige in ons land fietsen we met een Boxer Rocket. De eerste drie jaar hebben we een gewone bakfiets gehad. Daarna zijn we overgeschakeld naar elektrisch. Sinds een maand hebben we nu een tweede bakfiets die ook elektrisch is, maar die nog een stuk krachtiger is en waarvan de batterijen langer meegaan. Ik kan er mijn vier kinderen in vervoeren.”

Richtingaanwijzers

Voor langere afstanden is elektrisch wel het handigst, vindt Evelien. “We hebben altijd een reservebatterij mee. Onze fiets heeft richtingsaanwijzers, die de veiligheid op de weg verhogen. Doordat ik al zo lang met een bakfiets rijd, weet ik wanneer ik moet vertragen en hoe ik op een veilige manier een bocht kan nemen. Belangrijk is ook om het gewicht over de bakfiets goed te verdelen. Op de Facebookpagina van de Voorbakgeneratie zag ik dat Mobiel vzw vrijwilligers voor dit project zochten en zo meldde ik me aan als bakfietsouder.”

Marijke Van Heurck, educatief medewerkster Mobiel vzw : “Via Pieter Mathys van de Voorbakgeneratie kwam ik op het idee om die workshops te organiseren. Hij benadrukte dat met je kind op de fiets een tocht doen niet enkel handig, maar ook leuk is. In de workshops willen we de nadruk op het kind leggen om zo ook de ouders mee te stimuleren. Deze sessies staan ingepland als eerste test. Als de test succesvol is, is het de bedoeling om dit volgend jaar verder uit te bouwen. De workshops vinden plaats in De Stuyverij. De eerste namiddag geven we een overzicht van alle mogelijke fietstypes. De tweede namiddag is dan een fietstocht waarbij de deelnemers fietstypes uittesten.”

(Ineke Coolsaet)

Meer info: www.mobiel.be/nl/start-to-bakfiets-1063. htm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier