Staking chauffeurs De Lijn verrast Kortrijkse studenten

Dinsdagochtend om 9 uur legden de chauffeurs van De Lijn regio Kortrijk spontaan het werk neer. © JVGK
Redactie KW

Na de ochtendspits legden de buschauffeurs van De Lijn regio Kortrijk spontaan het werk neer. De infrastructuurwerken en de hogere werkdruk zijn voor de chauffeurs een doorn in het oog. Veel studenten en andere reizigers waren ontgoocheld dat er ‘opnieuw’ een staking is.

Heel wat reizigers stonden dinsdagochtend voor een leeg busstation. De reden daarvoor is een spontane staking bij chauffeurs van De Lijn regio Kortrijk. “Wij hadden de hogere werkdruk en de problemen qua doorstroming door de stationswerken, die op 1 september begonnen, zien aankomen”, verduidelijkt Guido Steelandt van het ACOD. “In de extra toiletten is bovendien nog steeds geen water en de verkeerssituatie aan de achterkant van het station is levensgevaarlijk. Het is een klein mirakel dat er nog niets is gebeurd.”

https://www.youtube.com/watch?v=qxh9J7K62ow

Veel studenten lieten zich verrassen en trokken dan maar te voet naar ‘t Hoge. Enkele personen die naar het AZ Groeninge aan de Kennedylaan moesten, deden noodgedwongen een beroep op taxi’s. Zij waren vooral ontgoocheld dat er ‘opnieuw’ een staking is. Het merendeel van de reizigers wilde liever niet reageren.

Cobe studeert aan Vives op 't Hoge:
Cobe studeert aan Vives op ‘t Hoge: “Ik denk niet dat ik vandaag nog naar school ga. Een uur te voet is een beetje van het goede te veel.”© JVGK

“Een half uur heen en een half uur terug is een beetje té” – Cobe

Cobe, student aan Vives, wel. Hij vindt de staking vooral vervelend. “Ik rijd elke dag twee keer met de bus mee, dus deze actie komt voor mij heel ongelegen. Ik denk niet dat ik nog naar school ga vandaag. Voor een uurtje les deze voormiddag is een half uur te voet heen en een half uur in het terugkeren toch een beetje van het goede te veel. Misschien kan ik nog meerijden met de auto van een vriend”, zegt hij. “Een spontane staking? Ik vind dat eerlijk gezegd een beetje belachelijk. Ze kunnen dat toch gemakkelijk een dag op voorhand laten weten? Dan kunnen wij tenminste onze voorzorgsmaatregelen nemen.”

Staking chauffeurs De Lijn verrast Kortrijkse studenten
© JVGK

Een aantal buschauffeurs was wel aanwezig aan het station om de reizigers te informeren. “U bent van de pers? Maak dan maar dat u hier weg bent“, liet één van hen zich ontvallen. “Dat moet hier toch niet allemaal in de krant komen, zeker.” (PVH/Foto’s en video JVGK)

Verstoorde busregeling

De actie van de busschauffeurs van De Lijn in Kortrijk dinsdag laat zich voelen. Het busverkeer in en rond de stad is ernstig verstoord. Dat laat De Lijn West-Vlaanderen weten. Sinds 9 uur dinsdagochtend rijden er amper nog bussen in en rond Kortrijk. De impact van de onaangekondigde staking is voelbaar op alle stadslijnen en de helft van de streeklijnen. Dat is de situatie rond 10.30 uur. Wanneer de chauffeurs het werk hernemen, is nog onduidelijk.

De chauffeurs hebben het werk neergelegd uit onvrede met enkele maatregelen van De Lijn door de infrastructuurwerken in de stationsomgeving van Kortrijk. Reizigers kunnen terecht op de website van de openbaarvervoermaatschappij (www.delijn.be) voor een overzicht van de hinder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier