Stadsbestuur wil veiliger en stiller verkeer

Vorig jaar in oktober vond een manuele telling plaats op de invalswegen naar Lo-Reninge. © KVC
Redactie KW

Het stadsbestuur van Lo-Reninge wil het zwaar vervoer, de snelheid en het verkeerslawaai in de dorpskernen aanpakken door de bevolking te sensibiliseren.

“Sinds 2012 zijn op verschillende locaties snelheidspreventieborden geplaatst die de snelheid van voertuigen registreren”, zegt Wout Cornette (Dynamisch), schepen van Verkeersveiligheid. “We werkten ook samen met het Agentschap Wegen en Verkeer dat op verschillende plaatsen tellingen van het doorgaand verkeer uitvoerde. In oktober vorig jaar deden vrijwilligers ook een manuele telling van het doorgaand verkeer op de 8 grootste invalswegen van Lo-Reninge om het sluipverkeer in kaart te brengen.”

Een analyse van al die gegevens leerde dat niet zozeer de hoeveelheid zwaar verkeer, maar eerder de snelheid van de voertuigen hinder veroorzaakt.

Scholen betrekken

“Sluipverkeer kon niet vastgesteld worden, hoewel de invoering van de kilometerheffing op de N8 vanaf 1 april van nabij opgevolgd zal worden”, zegt Wout Cornette. “Hopelijk kiezen de chauffeurs dan geen sluipwegen om die heffing te ontlopen.”

Het stadsbestuur zal op advies van de verkeerscommissie eerst de weggebruikers sensibiliseren. “In overleg met de landbouwraad zullen we afspraken maken om het rijgedrag van het zwaar verkeer aan te passen in de dorpskernen”, besluit de schepen van Verkeersveiligheid. “We zullen ook de scholen betrekken bij deze sensibiliseringscampagne door de leerlingen tekeningen of slogans te laten maken. Aan de politie wordt gevraagd om snelheidscontroles uit te voeren op de knelpunten. Ook het plaatsen van snelheidsremmende matten zoals in de Lostraat in Reninge wordt overwogen.”

(KVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier