Stadsbestuur werkt RUP Beauvoorde uit

Het RUP Beauvoorde bestrijkt een gebied van ongeveer 25 hectare. In de Vinkemstraat en de Gouden Hoofdstraat kunnen kleinschalige woonprojecten die passen binnen de dorpsstructuur ontwikkeld worden. (Foto JTV)
Redactie KW

Momenteel is de procedure voor de goedkeuring van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan Beauvoorde aan de gang. Daarin worden onder andere drie kleinschalige woonzones voorzien, goed voor 20 tot 24 woongelegenheden.

Tijdens een bijeenkomst eind 2013 uitte het bewonersplatform zijn ongerustheid over het uitblijven van nieuwe woonprojecten in het dorp. Men is bevreesd dat hierdoor het aantal kinderen in de toekomst zal afnemen en de plaatselijke basisschool De Duizendpoot de komende jaren met een leerlingentekort zal af te rekenen hebben. Het platform stelde zich toen hardop de vraag wat het stadsbestuur zou ondernemen om Beauvoorde voldoende bevolkt te houden teneinde de werking van de school niet onmogelijk te maken. “Want een dorp zonder school verliest zijn ziel”, klonk het.

Globaal plan

Inmiddels werkt het stadsbestuur aan een Ruimtelijk UitvoeringsPlan voor Beauvoorde. “In een RUP worden de bestemming van de grond en de bijkomende stedenbouwkundige voorschriften vastgelegd”, licht schepen Pascal Sticker, die verantwoordelijk is voor het woonbeleid, toe. “De opmaak van het RUP Beauvoorde is opgenomen in het actieprogramma van het Gemeentelijke Structuurplan. Wij willen met dit RUP dus de ontwikkelingsperspectieven voor de dorpskern van Beauvoorde vastleggen in één globaal plan.”

“Het RUP besteedt aandacht aan een zestal elementen”, vervolgt de schepen. “Op de eerste plaats willen we kleinschalige woonprojecten activeren. Verder willen we historisch waardevolle elementen definiëren, duidelijk afgewerkte dorpsranden vastleggen en faciliteiten verstrekken voor bijkomende parkeermogelijkheden aan het kasteelpark en horecazaken. Ten slotte is het de bedoeling het zonevreemde bedrijf in de site van de vroegere melkerij ontwikkelingsperspectieven te bieden en ervoor te zorgen dat het landbouwbedrijf op de walgrachtsite ten oosten van de kerk van Vinkem en dat paalt aan de dorpskern, zijn nevenactiviteiten kan ontwikkelen.”

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier