Stad Veurne vrijgesproken van illegaal uitbaten kampeerautoterrein

Redactie KW

Stad Veurne moet dan toch geen boete betalen voor het zogezegd illegaal uitbaten van een kampeerautoterrein voor kampeerwagens aan de Kaaiplaats.

Tot dat besluit kwam de rechtbank van eerste aanleg van Veurne eerder deze week. Het departement ‘Internationaal Vlaanderen’ van de Vlaamse overheid was van oordeel dat de stad aan de Kaaiplaats een kampeerautoterrein uitbaatte zonder hiertoe de nodige vergunningen te hebben aangevraagd. De burgerlijke rechtbank oordeelt dat Stad Veurne vrijuit gaat.

Via verschillende bij camperliefhebbers gekende websites werden de parkeerplaatsen aan de Kaaiplaats in Veurne aangeprezen als ideale rustplaatsen. Het departement Internationaal Vlaanderen kwam er zich ter plaatse van vergewissen en stelde prompt een proces-verbaal op. Er stonden op die mooie augustusdag verscheidene campers geparkeerd op de Kaaiplaats aan de jachthaven. “Stad Veurne baat illegaal een kampeerautoterrein uit”, luidde de aanklacht. Stad Veurne kreeg een boete opgelegd van 250 euro.

Geen schuld

Het college van burgemeester en schepen was evenwel van oordeel dat Stad Veurne geen enkele schuld trof. Het is niet omdat websites, waarop de stad niets te zeggen heeft, reclame maken voor kampeerautoplaatsen dat de stad dan automatisch een kampeerautoterrein uitbaat.

Geen kampeerautoterrein

Een toeristisch logies – in dit geval een kampeerautoterrein – uitbaten, wil zeggen dat het om een uitgerust en afgebakend terrein gaat dat bestemd of ingericht is als kampeer- of verblijfsplaats en dit voor één of meer nachten, voor één of meer toeristen en dat zo wordt aangeboden op de toeristische markt. De rechtbank volgde de stad Veurne, die stelde dat ze de parkeerplaatsen aan de Kaaiplaats niet heeft ingericht voor kampeerplaatsen. Integendeel, zelfs de parkeerplaatsen zijn er zelfs niet lang genoeg om er veilig te parkeren. Er zijn ook geen specifieke voorzieningen zoals elektriciteit of water voorzien voor de campers. De toiletten, de douches, het water en de elektriciteit zijn er voor de boten die in de jachthaven liggen, niet voor de kampeerauto’s.

De rechter sprak Stad Veurne vrij en schold de boete kwijt. Departement Internationaal Vlaanderen gaat niet in beroep tegen de uitspraak.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier