Stad Kortrijk maakt gevaarlijk kruispunt fietsveiliger

Projectleider Christophe Deboeuf en schepen Axel Weydts. © AXV
Axel Vandenheede

Stad Kortrijk pakt nog dit jaar het gevaarlijke kruispunt Hugo Verriestlaan-Lode De Boningelaan-Graaf Boudewijn IX-laan aan.

Op dat kruispunt gebeurt regelmatig een ongeval waarbij fietsers betrokken zijn. “Onder meer omdat de fietsers geen plaats hebben”, legt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “Daar gaan we verandering in brengen. Er komen verhoogdefietspaden die in het rood worden aangegeven. De voetpaden worden ook doorgetrokken op de kruispunten, zodat voertuigen die uit het kruispunt op willen rijden, trager moeten rijden. In de Wandelingstraat komt vanaf de Lode De Boningelaan tot aan de Passionistenlaan bovendien een verkeersplateau.

Parking

In de Lode De Boningelaan wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd vanuit de Wandelingstraat. Deze laan wordt bovendien een fietsstraat, wat wil zeggen dat auto’s daar geen fietsers mogen inhalen. “Fietsers zullen op een veilige manier vanaf het Guldenspoorpad via de Wandelingstraat naar het centrum kunnen rijden en omgekeerd“, aldus nog de schepen.

Het plan voor de aanpak van de Wandelingstraat en het gevaarlijk kruispunt.
Het plan voor de aanpak van de Wandelingstraat en het gevaarlijk kruispunt.© Stad Kortrijk

Niet alleen het kruispunt wordt aangepakt, de Wandelingstraat tussen het kruispunt en de Sint-Antoniuskerk wordt heringericht. “Ook daar komen verhoogde fietspaden. Daarvoor moeten wel enkele parkeerplaatsen verdwijnen. Maar we compenseren dat door de Passionistenlaan op de kruising met de Wandelingstraat te versmallen en daar behalve groen ook enkele parkeerplaatsen te voorzien.”

Asverschuiving

“In dat deel van de Wandelingstraat voeren we een asverschuiving door omdat we aan beide kanten van de straat afwisselen parkeerplaatsen voorzien, zeven in totaal. Daarvan worden er twee Shop&Go-plaatsen.”

De werken zijn gepland voor dit najaar en kosten naar schatting 300.000 euro. “Tegen eind dit jaar moeten de werken afgerond zijn en tegen dan willen we van de Wandelingstraat tussen de Veemarkt en de Veldstraat een fietsstraat hebben gemaakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier