Stad Kortrijk deelt 5.000 fietslichtjes uit

Schepen Axel Weydts was maandag vroeg uit de veren om de vele fietsers van nieuwe lichtjes te voorzien. © JVGK
Redactie KW

Maandagochtend vroeg stonden schepenen en stadsmedewerkers gewapend met hun fluohesje klaar om de fietsende Kortrijkzaan van nieuwe fietslichtjes te voorzien. Nog de hele week kan je in Kortrijk een setje lampjes krijgen.

Met de overschakeling naar de wintertijd zijn de korte dagen een feit. Fietsers verplaatsen zich dus noodgedwongen ‘s morgens en ‘s avonds vaak in het donker. “Een goede zichtbaarheid is uiterst belangrijk. Om de fietsers hierop attent te maken deelt de stad 5.000 sets met fietslampjes uit“, duidt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) de actie.

In de week van 6 tot 10 november maken fietsers in Kortrijk kans op een set fietslampjes die eenvoudig van fiets kunnen worden gewisseld en die bij een correct verlichte fiets ook als reservelampjes kunnen dienen. “We delen deze fietslichtjes niet alleen uit aan mensen die geen werkend fietslicht hebben, want wie zich nog extra verlicht is nog beter zichtbaar in het verkeer.”

https://www.youtube.com/watch?v=S4jcp00ZBcQ

De wegcode is duidelijk: Fietsers moeten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter, vooraan en achteraan een niet verblindend licht of knipperlicht hebben. Vooraan moet het licht wit of geel zijn, achteraan rood. “Zorg dat jouw fiets in orde is, in het belang je eigen veiligheid”, stelt schepen Weydts.

Stad Kortrijk deelt 5.000 fietslichtjes uit
© JVGK

De komende weken en maanden controleert de politiezone Vlas uitvoerig op het correct gebruik van fietslichten. Wie niet in orde is, riskeert een boete van 55 euro. Naast het uitdelen van de lichtjes, komt er ook een campagne in het stadsmagazine en staan er langs de belangrijkste fietsroutes informatieborden opgesteld.

(PVH/foto’s en video JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier