Socialistische spoorbond ACOD roept op tot 24-urenstaking

© BELGAIMAGE
Redactie KW

De staking kadert in de ‘reactiedag’ die dinsdag al werd aangekondigd. De stakingsaanzegging komt er om alle spoorwerknemers de kans te geven daaraan deel te nemen, klinkt het. ACOD biedt in een persmededeling haar verontschuldigingen aan de getroffen reizigers aan.

Op dinsdag 10 oktober legt de socialistisch spoorbond een dag lang het werk neer. De staking begint op maandag 9 oktober om 22 uur en duurt tot dinsdagavond 22 uur. Dinsdag gaf ACOD al te kennen dat er in het najaar acties komen in de hele openbare sector, gevolgd door een ‘reactiedag’ op 10 oktober. De vakbond wil zo protesteren tegen het “rechtse regeringsbeleid, gericht op de afbouw van de openbare diensten“.

Denigrerend

Ook de spoorbond doet daaraan mee en kondigt een staking aan zodat alle werknemers bij het spoor daaraan kunnen deelnemen. Doorn in het oog is de beoogde minimale dienstverlening voor de NMBS. “Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op”, zegt ACOD Spoor-voorzitter Ludo Sempels. De regering heeft volgens hem geen oren naar problemen zoals personeelstekorten of toenemende werkdruk “en praat uitsluitend over minimale dienstverlening“.

Daarnaast veroorzaakt ook de vernieuwde oproep voor een liberalisering van het spoorwegnet voor wrevel bij de vakbonden. “Men vindt het blijkbaar belangrijker om ouderwetse ideeën als liberalisering en privatisering van het spoorwegnet uit de stal te halen. Er wordt duidelijk een bewuste afbraakpolitiek gevoerd om deze achterhaalde visie maatschappelijk aanvaardbaar te maken“, meent Sempels.

Liberale spoorvakbond niet op de hoogte

De top van de liberale spoorvakbond (VSOA Spoor) was woensdagvoormiddag niet op de hoogte van de oproep van ACOD Spoor voor een 24-urenstaking op dinsdag 10 oktober. “Er is hieromtrent nog niets besproken en geen enkel standpunt ingenomen”, zegt Marc Lauwers, federaal secretaris VSOA Spoor.

Het thema zal donderdagvoormiddag wellicht wel behandeld worden op een voorzien bestendig comité van VSOA Spoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier