Snelheidsduivels reden al drie keer in op huis van Sylvie Linclau uit Nieuwkerke

Het gemeentebestuur van Heuvelland bracht vorige week al een wegversmalling aan in de Niepkerkestraat, niet ver van het kruispunt. (Foto EF)
Redactie KW

Meer dan 15 ongelukken in minder dan vijf jaar. Dat het kruispunt van de Niepkerkestraat met de Ploegsteertstraat een zwart verkeerspunt is, staat vast. Doden vielen er gelukkig nog niet, maar bij Sylvie Linclau reden ze al drie keer in de gevel. Het gemeentebestuur van Heuvelland nam onlangs enkele verkeersremmende maatregelen, maar volgens de bewoners van het gehucht zal het niet voldoende zijn.

Het gehucht Romarin is al een en ander gewoon wat verkeersongelukken betreft, maar de laatste vijf jaar loopt het toch de spuigaten uit. Bewoners Magalie Carnel en Sylvie Linclau kunnen de tel haast niet meer bijhouden van het aantal auto’s die er uit de bocht vlogen of rechtdoor knalden tegen hun huizen en auto’s. “Ik woon hier al vijf jaar en heb hier al meer dan vijftien ongelukken meegemaakt”, zegt Magalie. “Zowel mijn eigen auto als die van mijn vriend heeft al in de brokken gedeeld. Al drie keer heb ik hier een auto op z’n kop zien liggen.”

Voordeur knelt

“Ik woon hier al 24 jaar”, zegt buurvrouw Sylvie Linclau. “Toen ik hier kwam wonen, was het een heel rustige straat. De laatste vijf jaar is het echter steeds erger geworden. Vorige zomer reed er nog een auto tegen onze gloednieuwe wagen die pas vier maanden oud was. Hij was perte totale. Op 12 oktober 2013 reed er voor het eerst een auto in op onze gevel. Vorig jaar op 31 juli was het weer prijs. Toen viel de schade nog mee. Op 11 november dit jaar gebeurde het opnieuw. Dan was de schade veel groter. Het is nog steeds niet hersteld. We moeten nu al meer dan een maand langs het venster naar binnen omdat de voordeur knelt en we langs daar niet binnen kunnen.”

“Eerder dit jaar was er nog een zwaar ongeval”, pikt Magalie in. “We hebben het niet zien gebeuren, maar het resultaat was wel dat de auto tegen de gevel van het café Franco Belge terecht kwam. Hij moet enorm snel gereden hebben. Een andere keer reed er een bestuurder in op de geparkeerde auto van de buren. Door de schok ging de wagen vooruit en botste nog eens op twee andere auto’s. Die bestuurder heeft dan willen wegrijden, maar zijn vooras was kapot waardoor hij niet weg kon. In de vijf jaar ben ik al een auto verloren die compleet vernield was en twee andere die zwaar beschadigd waren. Ondertussen parkeren we onze auto hier niet meer: te gevaarlijk. Voor ons huis is er een vangrail, maar ze hebben er al zo hard tegen gecrasht dat ze los zit, dus we vertrouwen het niet om onze auto achter de vangrail te parkeren.”

Alsof het nog niet erg genoeg is dat de wagens botsen tegen hun gevels en auto’s, blijken de daders dikwijls ook vluchtmisdrijf te plegen. “Wij slapen al enkele maanden beneden zodat we er vlug bij zijn als er nog eens een auto tegen onze gevel knalt. Twee keer zijn de daders al weggevlucht, waardoor mijn verzekeringsmaatschappij moet komen en mijn premie de hoogte ingaat. Ondertussen betaal ik al bijna 600 euro per jaar voor mijn woningverzekering.”

Kerstverlichting

“Om te voorkomen dat er nog auto’s tegen mijn huis rijden, hang ik heel het jaar door kerstverlichting. Op die manier kunnen de bestuurders die van Ploegsteert komen toch zien dat er een huis staat”, vertelt Sylvie. “Ik zou niet weten hoe ik ze zou kunnen verwittigen. Ik kan toch moeilijk heel mijn huis in fluorescerende verf schilderen.”

(TG)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier