Sluipverkeer in Avekapelle zal aangepakt worden

Burgemeester Peter Roose in de Avekapellestraat waar plaatselijk verkeer ingevoerd wordt om het sluipverkeer een halt toe te roepen.
Redactie KW

Het Veurnse stadsbestuur wil in de belangrijkste straten van Avekapelle plaatselijk verkeer invoeren. Zo wil men het sluipverkeer uit de dorpskern bannen. Veel chauffeurs rijden namelijk van Veurne naar Diksmuide via Avekapelle.

In 2014 werd de dorpskern van Avekapelle volledig vernieuwd. Bij de opmaak van de dorpskernvernieuwing werd er rekening gehouden met het beperken van zowel de verkeerssnelheid als de verkeersdrukte in het dorp. “Toen we beslisten om wachtbuizen te voorzien die in de toekomst gebruikt konden worden voor trajectcontrole, mochten andere maatregelen onvoldoende effect ressorteren, veroorzaakte dat nogal wat commotie”, legt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) uit. “Uit diverse metingen is inmiddels gebleken dat de infrastructurele ingrepen in het dorp effectief aanleiding hebben gegeven tot lagere snelheden. Er worden dus minder overschrijdingen van de geldende snelheidslimieten genoteerd”, klinkt het.

Verkeersdrukte

“Ook de verkeersdrukte is na de voltooiing van de dorpskernvernieuwing wat afgenomen”, gaat de burgemeester verder. “In het eerste kwartaal van 2015 telde de stad gemiddeld 1.010 voertuigen per dag die vanuit Diksmuide doorheen Avekapelle reden richting Veurne of de kust. Vier jaar eerder werden dagelijks nog 1.541 voertuigen geteld die dezelfde route volgden, maar deze positieve evolutie is niet constant. Ook de gps duidt de route via Avekapelle nog steeds aan als voorkeurscenario, niettegenstaande de gewestweg N35 via Pervijze de hoofdweg is.”

Gemeenteraad

Burgemeester Roose is dan ook tevreden dat Veurne en Diksmuide na overleg een consensus hebben gevonden om het sluipverkeer in Avekapelle nog verder in te perken. Daartoe wordt een regime van plaatselijk verkeer ingevoerd voor alle gemotoriseerde voertuigen. Na de gemeenteraad van Diksmuide heeft ook de Veurnse verkeerscommissie unaniem een gunstig advies verstrekt om plaatselijk verkeer in te stellen in de Avekapellestraat (vanaf de N35), de Reygaerdijkstraat (vanaf de Knollestraat) en de Zoutnaaiestraat (naar de Roesdammestraat toe). Op die manier wordt vooral het ochtend- en avondverkeer geviseerd tussen Veurne en Diksmuide om het dorp niet meer te doorkruisen.

(RL)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Nieuws Kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier