Slechts 30.000 opbrengst uit parkeren in Poperinge: “Niet bedoeling om winst te maken”

Pieter Marchand. (Foto TOGH)
Redactie KW

Vergeleken met Ieper is de opbrengst van het betalend parkeren in Poperinge klein bier. De afgelopen jaren houdt de Hoppestad slechts 30.000 euro over aan het parkeerbeleid. “Doel is een vlotte parkeerrotatie in het stadscentrum te bekomen”, zegt schepen van Mobiliteit Pieter Marchand.

‘Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Parkeren

Poperinge voerde betalend parkeren pas in op 1 januari 2011. In 2014 gebeurde een bijsturing van het parkeerbeleid. In de Ieperstraat en Gasthuisstraat en op parkings zoals de Grote Markt en de Paardenmarkt moet je betalen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur, uitgezonderd op zon- en feestdagen. Het tarief bedraagt 0,4 euro per uur, waarvan het eerste halfuur gratis is. Er geldt overal een maximum parkeerduur van 3 uur.

Veel brengt het betalend echter niet op in Poperinge. “De exploitatiekosten van de parkeerautomaten bedraagt ongeveer 50.000 euro per jaar”, legt schepen van Mobiliteit Pieter Marchand uit. “Dit omvat de volledige werking van deze toestellen, de monitoring van de correcte werking, het snelle herstel van alle defecten, het ophalen van het muntgeld, het vervangen van de papierrollen voor de tickets… Het stadsbestuur van Poperinge heeft geen parkeerwachters in dienst. De controle op betalend parkeren gebeurt door twee agenten van de lokale politie.”

“De inkomsten van de parkeerautomaten en de bijhorende parkeerboetes bedragen jaarlijks ongeveer 80.000 euro. Dat is zo sinds de herziening van het parkeerreglement in 2014, waarbij het verkrijgen van een gratis halfuur parkeertijd aanzienlijk werd vereenvoudigd. Voordien bedroegen de inkomsten jaarlijks tussen 110.000 en 130.000 euro. De laatste jaren houden we dus ongeveer 30.000 euro per jaar over aan het betalende parkeerbeleid. De bedoeling van de invoering hiervan was niet om veel winst te maken, maar vooral om een vlotte parkeerrotatie in het stadscentrum te bekomen.”

800 boetes per jaar

Er kan enkel met muntgeld worden betaald bij de parkeerautomaten in Poperinge. Door op de groene knop van de automaten te drukken in plaats van munten in te voeren, kan je gedurende een half uur gratis parkeren. Bij het invoeren van munten wordt automatisch een gratis halfuur parkeertijd aan je ticket toegevoegd. Wie geen ticketje heeft, riskeert een boete van 25 euro. “Jaarlijks worden gemiddeld 800 parkeerboetes geïnd voor een gemiddeld totaalbedrag van 20.000 euro. De betaling hiervan gebeurt steeds via overschrijving”, vervolgt Pieter Marchand. “Het is niet de bedoeling om een heksenjacht te openen, maar controle is wel nodig.”

Parkeerdruk

Sinds de invoering van het betalend parkeren is de parkeerdruk logischerwijs gedaald. Tijdens de week wordt zelfs minder dan de helft van de betalende parkings ingenomen. “Bij onderzoek naar het gebruik van de betalende parkings bleek dat de bezettingsgraad op weekdagen gemiddeld 46 procent is en tijdens weekends gemiddeld 77 procent is.”

(TOGH)