Slecht rapport voor West-Vlaanderen in Verkeersveilige Week

Redactie KW

Van zondag 21 tot en met zaterdag 27 februari vonden in onze provincie extra verkeerscontroles plaats. De resultaten zijn niet goed: 6,5 procent reed te snel, 3,91 procent van de gecontroleerde bestuurders was onder invloed.

Op zaterdag 27 februari werd in de provincies Oost- en West-Vlaanderen voor de 20ste keer de kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Nazareth herdacht. Op die dag vonden 10 mensen de dood en werden er 56 personen zwaargewond. Bij de botsing waren meer dan 200 wagens betrokken. Ter nagedachtenis van deze ramp organiseerde gouverneur Carl Decaluwé in West-Vlaanderen voor de vierde keer een ‘Verkeersveilige Week’ in plaats van een ‘Verkeersveilige Dag’.

Slecht rapport

Er werden in de week van 21 tot en met zaterdag 27 februari 145.417 voertuigen gecontroleerd op snelheid en 3.221 bestuurders legden een ademtest af. Het aantal gecontroleerde voertuigen gedurende deze Verkeersveilige Week lag 20 procent hoger dan vorig jaar. In totaal werden 10.422 verkeersovertredingen vastgesteld. De resultaten zijn niet goed: 6,5 procent reed te snel en 3,91 procent reed onder invloed van alcohol. Van 68 bestuurders werd hun rijbewijs ingetrokken: 16 omwille van overdreven snelheid, 30 door een positieve ademtest en 22 door gebruik van drugs in het verkeer. Er werden meer dan 500 politiemensen ingezet en in alle West-Vlaamse gemeenten samen werden 3.345 werkuren aan controles besteed.

Hoogste cijfer

Het percentage bestuurders dat zich tijdens de Verkeersveilige Week niet aan de snelheidslimiet hield is ten opzichte van vorig jaar licht gestegen. Het aantal overtredingen viel wel terug op minder dan de helft van de Verkeersveilige Nachten (13,95 %) van eind december 2015. Het is wel het hoogste cijfer van de vier recentste Verkeersveilige Weken. Tijdens de vorige editie bliezen nog 1,49 procent van de gecontroleerde bestuurders positief, een stuk minder dan dit jaar. Het resultaat van 3,91 procent ligt in de lijn van de winter BOB-campagne 2015-2016 (3,29 %). Het is eveneens het hoogste cijfer van de vier recentste Verkeersveilige Weken.

Andere overtredingen

Tijdens de controles met onderschepping ging ook de nodige aandacht naar andere prioriteiten binnen het verkeersveiligheidsbeleid. In totaal werden nog 813 andere verkeersinbreuken vastgesteld met als top drie: niet dragen veiligheidsgordel: 188 overtredingen, voertuigpapieren niet in orde: 153 overtredingen en gebruik van gsm tijdens het rijden: 123 overtredingen.

“De cijfers zijn heel zorgwekkend”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Na de eerste dag wisten we al genoeg. In Kouter, waar enkele weken geleden nog een jongeman stierf tussen Lichtervelde en Torhout, reed één op de drie te snel. We hebben heel bewust voor die weg gekozen. Ook op het vlak van alcoholmisbruik noteren we recordcijfers en ook het aantal drugsfeiten stijgt. We zijn er bovendien van overtuigd dat mits de inzet van meer nauwkeurige apparatuur dat aantal nog hoger zou liggen. De bestuurders zijn nochtans geïnformeerd, maar het lijkt eigen aan deze maatschappij: men doet maar. Blijven werken en sensibiliseren is de boodschap. Ik wil de politiediensten van harte bedanken voor hun inzet in deze drukke tijden.”

(JL/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier