Site Flinterstar voor de kust van Zeebrugge vrijgegeven voor scheepvaartverkeer

13/10/16 om 20:57 - Bijgewerkt om 20:55

De site voor de kust van Zeebrugge waar het gezonken vrachtschip Flinterstar lag, is na ruim een jaar weer vrijgegeven voor het scheepvaartverkeer. De bodem van de Noordzee is voldoende vrijgemaakt.

Site Flinterstar voor de kust van Zeebrugge vrijgegeven voor scheepvaartverkeer

© BELGA

Dat meldt staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld). Het scheepswrak van de Flinterstar, het Nederlandse cargoschip dat in oktober 2015 verging na een aanvaring met de gastanker Al Oraiq, is al geborgen sinds eind augustus. Nu is ook de bodem volledig vrijgemaakt. Op de bodem lagen onder meer nog het anker en enkele brokstukken. Hierdoor kan het hele gebied opnieuw worden vrijgegeven en moet het scheepvaartverkeer niet langer een omweg maken.

"Goed nieuws voor onze scheepvaarteconomie", vindt De Backer. "De Noordzee is een van de drukst bevaarde zeeroutes met maar liefst duizend vaarbewegingen per dag. Het wrak van de Flinterstar lag op een druk kruispunt in de Noordzee, maar er was een no-go-zone voor grote schepen en voor plezier- en vissersboten. Nu het gebied wordt vrijgegeven, kan het normale maritieme verkeer zich herstellen en is er ook opnieuw visserij mogelijk."

Nu de berging van het wrak achter de rug is en vlot verlopen is, hoopt De Backer dat ook de juridische procedures snel kunnen worden afgerond. "Zo kunnen we de rekening van de door de overheid gemaakte kosten presenteren aan de verantwoordelijken voor het incident. Er werd een gerechtsdeskundige aangesteld om de oorzaak en de verantwoordelijke van de scheepsramp aan te duiden", besluit de staatssecretaris.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!