Sint-Michiels krijgt eerste Brugse Shop&Go-parkeerplaatsen

20/06/16 om 16:47 - Bijgewerkt om 17:49

Stad Brugge heeft maandag in deelgemeente Sint-Michiels het proefproject 'Shop&Go' parkeerplaatsen gelanceerd: zowel in de Dorpstraat als in de Rijselstraat worden parkeervakken omgevormd tot zones waar de parkeerduur tussen 9 uur 's morgens en 6 uur 's avonds wordt ingeperkt tot maximaal dertig minuten.

Sint-Michiels krijgt eerste Brugse Shop&Go-parkeerplaatsen

Schepen Annick Lambrecht, Willy Plaiy van Unizo en schepen Hilde Decleer stellen in de Rijselstraat de eerste Shop&Go parkeerplaatsen met sensoren voor. © WK

De stad wil op die manier tegemoetkomen aan de buurtwinkels die klagen over de hoge parkeerdruk in hun omgeving. "Met de invoering van dit systeem stimuleren we korte winkelbezoekjes, komt er een continu aanbod van vrije plaatsen. Zowel de handelaar als de klant is daarbij gebaat", zegt de Brugse schepen voor Mobiliteit Annick Lambrecht (SP.A). Volgens haar is er in de Brugse deelgemeenten al jaren vraag naar dergelijke zones voor kortparkeren. "We krijgen heel veel individuele vragen van handelaars, maar we kunnen uiteraard moeilijk een hele straat tot kortparkeerzone omvormen. Samen met de verkeersdienst en politie, zijn we dan nagegaan waar we die nieuwe regeling het best als eerste konden invoeren."

Het proefproject wordt na zes maanden geëvalueerd en wordt dan uitgebreid naar de andere deelgemeenten. Dat Sint-Michiels de primeur kreeg, heeft volgens schepen Lambrecht onder meer te maken met de aanhoudende werken aan het station. "De handelaars hebben het daardoor al zwaar te verduren gehad. Bovendien heeft dit dorpscentrum een heel divers handelsaanbod, en liggen de winkels hier dicht tegen elkaar." Het naleven van het Shop&Go principe wordt gecontroleerd door middel van sensoren die de parkeerduur registreren. "Als de termijn van dertig minuten verstreken is, krijgen parkeerwachters een melding", aldus Lambrecht.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!