Signaalgevers krijgen opleiding in Harelbeke

Redactie KW

In Harelbeke vond gisteren de eerste sessie plaats in de opleiding tot signaalgever bij sportwedstrijden.


Op diverse locaties in onze provincie zal een opleiding tot signaalgever plaatsvinden. Die is helemaal gratis en om het bijhorende certificaat te ontvangen, hoeft geen examen te worden afgelegd. Er is dan ook erg veel interesse voor.

Gisteren vond de eerste sessie plaats op het provinciaal domein De Gavers in Harelbeke. Provinciegouverneur Carl Decaluwé maakte van de gelegenheid gebruik om extra aandacht te vragen voor het vrijwilligerswerk dat de signaalgevers tijdens sportwedstrijden verrichten. “In ons land zijn 7.000 signaalgevers actief. Zonder hun vrijwillige inzet zouden sportwedstrijden ofwel onbetaalbaar worden om te organiseren, ofwel betalend worden om te bekijken. Zonder hun medewerking zouden verschillende sportdisciplines dan ook geen toekomst meer hebben. Toch blijven er veel vragen rijzen rond het takenpakket van die signaalgevers en die willen wij met deze opleiding ophelderen.”

Signaalgevers krijgen opleiding in Harelbeke

Regina Vanovertveldt. (Foto LOO)

Een dertigtal geïnteresseerden kwam opdagen voor de opleiding en waren erg enthousiast. “Ik ben al enkele jaren seingever”, verklaart Regina Vanovertveldt uit Marke. “Ik heb vanuit de praktijk geleerd dat het vooral belangrijk is om het geduld niet te verliezen en altijd vriendelijk te blijven. Eigenlijk ben ik al op goed op de hoogte van wat in deze lessen aan bod komt, want ik heb al meer dan tien jaar ervaring als seingever. Een beetje bijleren van tijd tot tijd kan echter nooit kwaad.”

Signaalgevers krijgen opleiding in Harelbeke

Bernard Marc uit Zulte. (Foto LOO)

Marc Bernard uit Zulte is lid van de vzw ‘Motorbegeleiding.com’. “Wij organiseren de begeleiding van sportwedstrijden per moto. Alhoewel wij al goed op de hoogte zijn, is deze opleiding erg interessant voor ons.”

Signaalgevers krijgen opleiding in Harelbeke

Geert Depraetere uit Sint-Denijs man met diploma. (Foto LOO)

“Ik organiseer kleinschalige wielerwedstrijden”, vertelt een andere leerling-signaalgever Geert Depraetere uit Sint-Denijs. “Wij moeten vaak bijspringen als signaalgever bij andere sportevenementen in de buurt. Het is een zeer interessante opleiding en ik vind het dan ook goed dat signaalgevers de kans krijgen om hieraan deel te nemen.”

In totaal zullen tien sessies gegeven worden door lesgevers van de West-Vlaamse politieschool. Naast Harelbeke zullen ook lessen plaatsvinden in Torhout, Ieper, Brugge en Roeselare.

(RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier