School verongelukte kleuter (6) zoekt mee naar woning voor gezin

De gedenkplaat aan de inkom van het schoolgebouw © MM
Redactie KW

De directie van het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries is samen met de ouders van alle leerlingen op zoek naar een nieuwe woonst voor Hanan Shellel en haar gezin. Voor de moeder van de verongelukte Yamen (6) is het emotioneel nog steeds ondraaglijk om dagelijks te passeren op de plaats waar haar zoontje eerder dit jaar onder een truck het leven liet.

“We zoeken een oplossing in de buurt zodat het gezin de achteringang van de school kan gebruiken zonder de Gistelsesteenweg te moeten passeren”, zegt directeur Marc Slosse. Aan de schoolingang werd ondertussen een gedenkplaat aangebracht. In de loop van het eerste trimester komt er mogelijk toch een slim verkeerslicht aan de oversteekplaats.

Het dodelijke verkeersongeval van 22 februari is in het Sint-Lodewijkscollege nog steeds niet volledig verwerkt. “De volledige school heeft Yamen nog steeds in gedachten”, bevestigt schooldirecteur Marc Slosse. Dat blijkt ook meteen aan de schoolpoort. Als op 1 september de ruim 250 leerlingen de hoofdingang binnenstappen, zullen ze één voor één de gedenkplaat voor het 6-jarig jongetje passeren.

Op die manier proberen we Yamen op een mooie manier te herinneren binnen de schoolmuren“, gaat Slosse verder. Op de herdenkingsplaats zelf is een foto aangebracht van het jongetje met een kort tekstje bij geschreven. Voor de familie van de verongelukte kleuter is de pijn zes maanden na het ongeval nog steeds ondraaglijk. Het jongste zusje keert vanaf vrijdag terug naar de school en moet verplicht – door hun woonst vlakbij de plaats van het ongeval – de Gistelsesteenweg en het zebrapad waar het fatale ongeval gebeurde passeren. Mama Hanan Shellel dacht in eerste instantie om haar kinderen naar een andere school te sturen, maar de directie wil het zover niet laten komen.

Verhuizen

“We begrijpen voor de volle honderd procent dat het voor zowel de mama als haar kinderen enorm moeilijk is om dagelijks de plaats van het ongeval te moeten passeren. Vanaf oktober moeten ze sowieso uitkijken naar een nieuwe woonst. Daarom hebben we als directie beslist om hen te helpen“, vertelt schooldirecteur Marc Slosse. Concreet gaat de school mee op zoek naar een nieuwe woonst in de schoolomgeving. Enig verschil: deze keer zoeken ze een huis waarbij het gezin niet meer verplicht de Gistelsesteenweg hoeft te passeren om naar school te komen.

“We hebben ook een achteringang. Die ligt even verderop, maar biedt geen zicht op de plaats van het ongeval. Het is de bedoeling om een huis te vinden in de omliggende straten zodat het gezin probleemloos en zonder de constante herinnering aan de plaats van het ongeval naar school kan komen”, aldus Slosse. “Op die manier kan het jongste zusje blijven les volgen op onze school en moet de familie niet volledig veranderen van omgeving.” Op 1 september zullen alle ouders van de schoolgaande kinderen op het Sint-Lodewijkscollege aangeschreven worden om te helpen met de zoektocht.

Verkeerslicht

De verkeersveiligheid aan de schoolpoort is er volgens de schooldirecteur de laatste maanden alvast op vooruit gegaan. Hij heeft er dan ook vertrouwen in dat vanaf vrijdag alle leerlingen veilig de straat kunnen oversteken. Dat is mede te danken aan de inspanningen van het Agentschap Wegen & Verkeer om het zebrapad te verbreden, waardoor aankomend verkeer vroeger dient te stoppen.

Toch wil directeur Marc Slosse nog een stapje verder gaan. Hij pleit al maandenlang voor een slim verkeerslicht, waarbij het autoverkeer rood licht krijgt als iemand wil oversteken. “Dat lijkt er nu toch te komen in de vorm van een testproject”, bevestigt Slosse. “Alle bevoegde instanties hebben zich bereid getoond om het te doen. In principe zou dat nog het eerste trimester moeten gebeuren. Een concrete datum erop kleven is moeilijk. Er moeten nog wat punten en komma’s geregeld worden. Maar ik heb goede hoop dat alles in orde komt”, besluit de schooldirecteur.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier