Scheepvaartverkeer in Zeebrugge wordt zondagmiddag al stilgelegd door staking

Redactie KW

Het scheepvaartverkeer in Antwerpen, Gent en Zeebrugge zal zondagmiddag al stil liggen, als gevolg van de staking van de zee- en kustloodsen. Dat zegt Michel Defer, hoofdafgevaardigde van het ACOD. Het Antwerps Havenbedrijf bevestigt.

De zee- en kustloodsen starten zondag omstreeks 17 uur al met hun acties in het kader van de provinciale actiedag. Ze worden daarin gesteund door collega’s van de maritieme dienstverlening die de loodsboten bedienen en de scheepvaartbegeleiding (radartorens), aldus de vakbondsman.

Als gevolg daarvan is er geen afvaart meer van Antwerpen en Gent vanaf 13 uur, en geen opvaart meer naar beide havens vanaf 12 uur, aldus Defer. Voor Zeebrugge geldt dat vanaf 17 uur. “Het scheepvaartverkeer ligt stil”, aldus Defer. De actie loopt nog tot maandag middernacht. Het scheepvaartverkeer zal tot dan stil liggen, aldus de vakbondsman.

Ook al plannen de vakbonden maandag provinciale acties in onder meer Antwerpen en Limburg, toch heeft de actie van de loodsen gevolgen voor het volledige scheepvaartverkeer. Dat is een gevolg van de aard van de scheepvaartactiviteiten, legt Defer uit. Als men niet kan garanderen dat een schip later op de dag een loods aan boord krijgt, wordt er niet gevaren.

Zevental schepen in Zeebrugge

Nog volgens de vakbondsman liggen zowat 33 schepen te wachten voor afvaart (van haven naar zee) in Antwerpen, in Gent één en in Zeebrugge een zevental. Zowat dertig schepen liggen op zee te wachten voor een loods. Een woordvoerster van het Antwerps Havenbedrijf bevestigt dat het scheepvaartverkeer vanaf 12 en 13 uur aan het afnemen is, tot het zal stilvallen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier