Scepsis nadat Infrabel 'overbodige' sporen uitbreekt aan station van De Panne

27/08/16 om 17:50 - Bijgewerkt om 17:50

Een paar dagen geleden is firma Devuyst uit Zottegem, gespecialiseerd in spoorwerken en spooruitbraak, in opdracht van Infrabel begonnen met het uitbreken van een deel van de spoorbundel in Adinkerke.

Scepsis nadat Infrabel 'overbodige' sporen uitbreekt aan station van De Panne

De 'overtollige' sporen zijn al uitgebroken. Aangezien er tijdens de werken niet mocht gefotografeerd worden, is deze foto genomen na de werkzaamheden van de firma Devuyst. © JPV

Het zou gaan om overbodige sporen die - volgens Infrabel, de beheerder van de infrastructuur van het Belgische spoorwegnet - meer kosten aan onderhoud dan wat ze waard zijn. Zo werden voordien ook al de spoorwegbundels van Ieper en Poperinge aangepakt in de Westhoek. Maar volgens Trekhaak73, de Werkgroep die reeds sinds 1986 onder andere streeft naar beter openbaar vervoer naar het noorden van Frankrijk, is er meer aan de hand.

Het treinspoor dat er nu nog ligt tussen de bundel tussen het station van Adinkerke en het station van Duinkerke in Frankrijk zou op Belgisch grondgebied over zo'n 3.500 meter binnen enkele dagen of weken door dezelfde aannemer worden uitgebroken. Dat betekent dat een mogelijke heropening van de spoorlijn 73a tussen beide steden door de ingreep van de Belgische spoorwegen volledig onmogelijk wordt zonder de heraanleg van die sporen.

Politiek spel achter uitbraakpolitiek

Trekhaak is niet te spreken over deze aanpak van Infrabel, die op dezelfde manier al wissels en een overweg onklaar hebben gemaakt op het grondgebied van De Panne en naar de werkgroep toe liegt over die respectievelijke uitbraakwerken. Verschillende leden van Trekhaak73 menen dan ook dat er een politiek spel achter deze uitbraakpolitiek schuilt.

De enige spoorovergang tussen Vlaanderen en Frankrijk ligt immers op deze spoorlijn 73a en de verantwoordelijke minister is sinds jaren Franstalig en beschermt de Waalse sporen en stations. De Vlaamse regering, die in deze federale materie niet bevoegd is, werd in elk geval toch nog ingelicht over de komende uitbraak. De werkgroep wacht nog op een antwoord.

(JPV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!