Ruim 200 motards nemen deel aan provinciale actiedag in Oostkamp

Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen heeft zaterdag aan het Oostkampse bestuur- en dienstencentrum OostCampus een nieuwe campagne gelanceerd rond veilig motorrijden.

Een 200-tal motorrijders nam er deel aan de opleidingsdag ‘Veilig Motorrijden’. Onder begeleiding en met advies van motorfietsinstructeurs konden de deelnemers gratis hun motorvaardigheden testen via behendigheidsproeven op een afgesloten parcours van 90 kilometer. Ook de kennis van de wegcode werd getest. Op het einde van de actiedag ontvingen de deelnemende motards een provinciaal certificaat van deelname en een aandenken van de politiezone Het Houtsche. “Uit cijfers van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid blijkt dat 11 procent van de doden en zwaargewonden op de Belgische wegen motorrijders zijn, terwijl ze maar 1 procent van het totaal afgelegde kilometers vertegenwoordigen”, verduidelijkt gouverneur Carl Decaluwé (CD&V). “Deze cijfers maken duidelijk hoe groot het risico dat motorrijders iets oplopen in het verkeer is en welke uitdaging ze vormen voor de verkeersveiligheid. In West-Vlaanderen gebeurden de laatste vijf jaar 1.767 motorfietsongevallen met fysieke letsels. Daarbij lieten 60 bestuurders of passagiers het leven.”

Campagne

De laatste jaren werden in West-Vlaanderen de motorfietsbestuurders minder betrokken in de verschillende verkeerscampagnes. Daarom nam gouverneur Carl Decaluwé vorig jaar het initiatief om een campagne, specifiek naar motorrijders, uit te werken. “De campagne bestaat uit twee delen”, vervolgt Decaluwé. “In de eerste periode wordt gewerkt rond preventie. Onder andere de actiedag ‘Veilig Motorrijden’ kadert hierin. Het tweede luik van de verkeerscampagne is een handhavingsperiode die loopt tot eind oktober. De politiediensten zullen in die periode meer aandacht besteden aan motorrijders tijdens hun routinewerking en gerichte controles. Snelheid, alcohol en drugs in het verkeer, de correcte veiligheidsuitrusting en het toepassen van de wegcode zijn de items die aan bod zullen komen.”

(AFr – foto MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier