Ruil je auto voor de fiets en krijg tot 400 euro

Redactie KW

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) wil een nieuwe premie invoeren in de stad Kortrijk om fietsen nog aantrekkelijker te maken. In ruil voor het inleveren van een nummerplaat en bij aankoop van een nieuwe fiets kan je enkele honderden euro’s terugkrijgen. Maar wees snel, want op is op.

Op de gemeenteraad van 4 december ligt de goedkeuring voor van een premie voor de aankoop van een (bak-)fiets, elektrische (bak-)fiets of meerpersonenfiets in ruil voor het inleveren van een nummerplaat. Het gaat om een nieuwe maatregel in het kader van het actieplan Kortrijk Fietst waarmee de stad haar inwoners wil overtuigen om de overstap te maken van de auto naar de fiets. Meer fietsen betekent een betere gezondheid, vlotter verkeer en een betere luchtkwaliteit.

“Met de invoering van een fietspremie willen we twijfelaars over de streep trekken om hun auto in te ruilen voor een fiets”, legt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “We vragen wel een duidelijk engagement: het definitief inleveren van de nummerplaat. Ervaringen uit andere steden leren ons dat je met dergelijke maatregel weliswaar geen groot publiek bereikt maar wel enkele tientallen mensen per jaar kan overtuigen. Vele kleine en grote acties kunnen samen het verschil maken.”

Beperkt budget

Mensen die geen eigen wagen bezitten of reeds eerder gekozen hebben voor de fiets, komen echter niet in aanmerking voor een premie. Het invoeren van een algemene fietspremie is volgens de schepen zowel budgettair als juridisch onhaalbaar. “We volgen het voorbeeld van steden zoals Deinze en Hasselt. Ook daar vormt de fietspremie een onderdeel van een ruimer fietsbeleid”, aldus Weydts.

Het subsidiereglement geeft duidelijk aan aan welke voorwaarden aanvragers dienen te voldoen om in aanmerking te komen voor een premie. De premie is bestemd voor natuurlijke personen gedomicilieerd in Kortrijk die op hun eigen naam een nummerplaat hebben ingeleverd. Het moet om een fiets gaan die aangekocht werd vanaf 1 juni 2017. “De premie bedraagt de helft van de aankoop van een fiets, bakfiets, meerpersonenfiets of elektrische fiets of bakfiets met een maximumbedrag van 400 euro. Voor kwetsbare Kortrijkznanen is het subsidiebedrag niet begrensd tot de helft.”

De meerjarenbegroting van Kortrijk voorziet zo’n 15.000 euro per jaar voor het project. Snel gerekend komt dat neer op net geen 38 mensen die recht hebben op het maximale bedrag van 400 euro. “Dat klopt, maar we baseren ons op cijfers van Hasselt en Deinze. Daar deden respectievelijk 40 en 28 fietsers beroep op de premie.” Snel zijn is dus de boodschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier