Rotonde op N49 in Westkapelle vanaf volgende week deels open

Jos Remaut

De werken aan de bouw van de gigantische rotonde zitten goed op schema : de oostelijke helft (kant Nederland) zal in de loop van volgende week al opengesteld kunnen worden, zij het op twee versmalde rijstroken.

De rotonde vervangt het drukke kruisspunt van de N49 (de expresweg Antwerpen-Knokke) met de N376 (de as Dudzele-Sluis), waar het verkeer tot voor kort met verkeerslichten was geregeld. Deze werken sluiten aan op de bouw van de nieuwe snelweg A11, die komende uit de richting van Antwerpen, net voor dit kruispunt zal aftakken van de N49/E34. Het doorgaande en doorgaans zware verkeer vanuit Antwerpen en de Gentse kanaalzone richting haven Zeebrugge zal hierdoor de N376 niet meer nodig hebben, waardoor de nieuwe rotonde in de toekomst minder verkeer te slikken zal krijgen dan het vroegere, met verkeerslichten uitgeruste kruispunt.

Enkel open in richting Antwerpen

Vanaf volgende week gaat dus al één helft van de nieuwe rotonde open. Die zal, in tegenrichting eigenlijk, gebruikt kunnen worden voor het verkeer dat vanuit Knokke op de N49 richting Antwerpen rijdt. Links afslaan richting Sluis zal mogelijk zijn.

Het verkeer in de andere richting, van Antwerpen naar Knokke toe, zal iets ingewikkelder in elkaar zitten : dit zal bij nadering van de rotonde afgeleid worden op een ventweg aan de rechterzijde, die naar de Dudzelestraat loopt. Daar gaat het even naar rechts, om dan wat verderop links via de Sluisstraat opnieuw naar de N49 (Natiënlaan) te rijden. Die kan je dan rechts op naar Knokke. Uiteraard is dit een tijdelijke situatie, tot de rotonde helemaal af is.

Ook voor fietsers zal de verkeerssituatie tijdelijk aangepast worden. De fietsroutes zijn al gewijzigd in het kader van de werken en zullen nu een kleine extra aanpassing ondergaan. Concreet betekent dit dat de Sluisstraat niet toegankelijk is voor doorgaand fietsverkeer. De fietsers kunnen omrijden via de Koekoeksstraat, Monnikendreef en Sacramentsstraat, dit in beide richtingen.

Ook nieuwe verkeerswisselaar

Ondertussen naderen ook de werken aan de nabijgelegen verkeerswisselaar van de N49/E34 met de nieuwe snelweg A11 hun voltooiing. De werken aan de bruggen en tunnels lopen op hun einde en de komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de rijweg. Het aansluitingscomplex zal dan bijna volledig klaar zijn, op de verbinding komende van de A11 richting Knokke na. Om die beweging toe te laten, zullen er op de N49 aan het nieuwe aansluitingscomplex tijdelijk nog verkeerslichten staan.

Wie vanuit de richting Antwerpen komt en naar Brugge/Zeebrugge toe wil, zal al de nieuwe tunnel onder de N49 kunnen gebruiken. De Dudzelestraat zal voortaan immers voor alle verkeer afgesloten worden tussen de Oostkerkestraat en de rotonde, waarvan de westelijke helft dus nog in opbouw is.

Rotonde op N49 in Westkapelle vanaf volgende week deels open

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier