Roeselaarse ring wordt versmald tot één rijstrook aan gevaarlijk kruispunt in Hooglede

Vorige dinsdag was er hier nog een ongeval waarbij een jonge fietser ernstig gewond raakte. © Jos Bogaerts
Jos Remaut

Na het ongeval dat vorige dinsdag gebeurde met een jonge fietser, laat AWV er geen gras over groeien : de drukke ring om Roeselare zal op dit zwarte punt worden vernauwd tot één rijvak in elke richting. De ingreep zal normaliter nu maandag al gebeuren.

Het gaat om het kruispunt van de ring R32 met de Beverenstraat en Honzebrouckstraat, vlak bij de grensscheiding Hooglede-Roeselare. Auto’s kunnen op dit punt de ring niet dwarsen (rechts afslaan is wel toegelaten), maar fietsers wel. Dit is al al bij al een vrij hachelijke onderneming, want er moeten vier rijvakken gekruist worden en de auto’s mogen er 90 per uur rijden. Af en toe is het dan ook al eens prijs geweest op dit punt.

Voor het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is de maat nu vol : de oversteekafstand voor de fietsers zal ingekort worden door ter hoogte van het kruispunt in kwestie in elke rijrichting de twee rijstroken terug te brengen tot één. Met behulp van arceringen, paaltjes en new jerseys zal de wegversmalling geleidelijk verlopen. De werken staan gepland voor nu maandag 16 november. Bij regenweer zal de uitvoeringsdatum opschuiven.

Af te wachten valt nu wat de impact van deze maatregel zal zijn op het drukke verkeer op dit stuk van de ring.

Voor wanneer de tunnel ?

AWV benadrukt dat het om een kortetermijnmaatregel gaat om de veiligheid voor fietsers te verhogen, en dit in afwachting van een duurzame oplossing waarvoor momenteel een bijkomende studie loopt.

Er is al langer dan vandaag sprake om hier een voetgangers- en fietserstunnel aan te leggen onder de Roeselaarse ring. Wegens besparingsmotieven was dit project echter in de koelkast beland. Toch zijn plaatselijke politici momenteel de nodige demarches aan het doen bij minister van openbare werken en mobiliteit Ben Weyts (N-VA), en naar verluidt zou een en ander in laatste rechte lijn zitten.

Er zal hier in elk geval iéts moeten gebeurden, want aan beide zijden van de ring is op deze plaats voor de komende jaren een grote woonwijk gepland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier