Roeselaars Poststraatje wordt deeltijds autovrij

© STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Gisteren zijn er werken gestart in het smalle straatje dat het Polenplein verbindt met de Ooststraat, de drukste winkelstraat van Roeselare. Aan de zijde van de Polenplein wordt er een verzinkbare paal geplaatst die ervoor moet zorgen dat auto’s niet meer kunnen passeren tijdens de schooluren.

Het smalle Poststraatje wordt immers nog vrij intensief gebruikt door automobilisten die naar het winkelcentrum willen of hun parkeerplaats op de Botermarkt hebben verlaten. Maar tegelijk passeren er ook veel voetgangers en fietsers. Niet in het minst scholieren, want de straat ligt ingesloten tussen twee vleugels van het Viso Polenplein. Niet altijd even veilige toestanden dus, en daar wil het stadsbestuur nu komaf mee maken.

“Met ingang van 1 september zal de Poststraat op schooldagen tussen 8 en 17.30 uur voorbehouden voor zijn voor voetgangers en fietsers”, zegt mobiliteitsschepen Griet Coppé (CD&V) van Roeselare. “Dankzij de nieuwe verkeerssituatie op het kruispunt van de Zuidstraat en de Patersstraat is er nu een nieuwe mogelijkheid om de parkeerplaatsen op het Polenplein en de Botermarkt te verlaten.”

“Bewoners, handelaars, eigenaars en huurders van een garage kunnen wél nog op ieder uur van de dag in de Poststraat rijden met hun (vracht)wagen. Na registratie bij de stad krijgen ze de mogelijkheid om het paaltje te laten zakken met een afstandsbediening of via een speciaal telefoonnummer. Ook leveranciers mogen na afspraak met hun klant nog door in de Poststraat.”

De installatie van de verzinkbare paal met alle toebehoren neemt zo’n 14 dagen in beslag. Vanaf donderdag 25 augustus wordt de nieuwe verkeersregeling aangekondigd. Zo kan de nieuwe verkeersregeling ingaan op 1 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier